DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Ledare: Politiker behöver prata mer begripligt om skatt

STOCKHOLM 20221211Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) efter partiledardebatten i Agenda på söndagskvällen där partiledare och språkrör för de åtta riksdagspartierna möts i en direktsänd debatt.Foto: Jonas Ekströmer / TT / 10030 Bild: Jonas Ekströmer/TT

Politikerna behöver bli tydligare när det gäller skatterna. Det menar DI:s ledarskribent Tobias Wikström.

För att kunna hänga med i söndagens debatt i SVT behövde tittarna vara insatta i skattepolitiken på ett sätt man inte förvänta sig. Det menar Tobias Wikström på DI:s ledarsida.

Ett exempel på hur förvirrande det kan vara när man lyssnar på debatten om skatter är när Magdalena Andersson (S) påstår att regeringen sänker skatten med 10 000 kronor per år för högavlönade. Samtidigt som Ulf Kristersson (M) säger att det tvärtom är Socialdemokraterna som vill höja skatten med samma belopp.

Tobias Wikström menar att det inte var alldeles enkelt att förstå vad de egentligen pratade om, men det handlar om brytpunkten för statlig skatt som höjs nästa år.

”Förklaringen är att det är en automatisk uppräkning. Brytpunkten höjs i enlighet med konsumentprisindex plus 2 procentenheter varje år. Detta årsskifte blir det en särskilt stor höjning på grund av inflationen”, skriver han.

Politikerna behöver prata om skatter så att väljarna förstår, menar Wikström.

DI: Ledare: Sluta förvirra väljarna om skattenivåer