CYBERATTACKERNA

Debatt: Startupbolagen måste få hjälp med cybersäkerhet

Bild: Gustav Sjöholm/TT

Vi i Sverige stoltserar gärna med vår digitala förmåga. Men i bakvattnet hamnar säkerhet och insikter kring sårbarhet för cyberangrepp. Det menar it-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder och startup-profilen Ronja Koepke i en artikel på Di Debatt.

”Digitaliseringsmognad och säkerhetsmognad ligger långt ifrån varandra. Startups och scaleups riskerar att drabbas hårt av cyberangrepp vilket i förlängningen kan drabba vårt samhälle och infrastruktur”, skriver debattörerna på Di Debatt.

De menar att Sverige är beroende av nya idéer och nya företag. Därför vill de att startupbolagen får stöd från politiken kring cybersäkerheten.

”Med en ny regering på plats så vill vi se en högre prioritering av cybersäkerheten i Sveriges nya bolag. Vi vill se en politik som fortsätter stärka bolagens konkurrenskraft, vilket numera måste innefatta cybersäkerhet. Sveriges ekosystem för techindustrin behöver medel för att öka unga bolags kompetens inom cybersäkerhet. Politikerna behöver agera nu, ju längre vi väntar, desto fler sårbara bolag som riskerar drabbas av allvarliga it-incidenter”, skriver Anne-Marie Eklund Löwinder och Ronja Koepke.

Debatt: Stärk startupbolagens cyberförsvar