DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Krönika: Så får vi ordning på Sverige igen

Bild: Tim Aro/TT

En Moderatledd regering har goda förutsättningar, från ett risigt utgångsläge, att föra Sverige i rätt riktning. Det skriver Staffan Salén, företagare och vd för Salénia AB, i en krönika på Affärsvärlden.

Valresultat har blottat stora svagheter i de etablerade partierna. Det kommer att kräva en rejäl självrannsakan hos många politiker, skriver han vidare.

Blickar vi framåt står en potentiell Moderatledd regering inför kända och gigantiska utmaningar.

"Vissa är orsakade av externa faktorer (till exempel Rysslands invasion av Ukraina) medan andra är hembakade (bidragsberoende, arbetslöshet, låg tillväxt, drivmedelsskatter, nedläggning av kärnreaktorer, för få poliser, mjuka straffskalor för gängbrottslighet med mera). Till detta kan man lägga en helt överhängande risk för lågkonjunktur", skriver han.

Sveriges nya regering måste också vidta flera andra åtgärder för att få ordning på Sverige. Det handlar bland annat om att sänka staten kostnader, att strama upp en-procentsmålet i bidragspolitiken och att demontera myndigheter som de senaste decennierna har förvandlats till mer eller mindre aktivistiska särintressen långt bortom någon politikers inflytande.

Vi behöver också se över utnämningsmakten och återinföra tjänstemannaansvar för att säkerställa att rätt person utnämns till höga tjänster i staten. Därtill efterfrågar han en uppstyrning i olika lagstiftningar, bland annat vad gäller valsystemet, tillståndsprocesserna och arbetsmarknaden.

Affärsvärlden: Tillbaka till verkligheten