FRIHANDELNS FRAMTID

Ledare: Världshandeln bästa försvar

Försvaret av handel, även med länder som inte delar vår syn på demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet, är viktigare än på länge, anser skribenten. Bild: Ben Margot

Mot mer frihandel. Det är bra om Sverige och andra frihandelsländer fortsätter agera i den riktningen, även mot auktoritära länder, skriver Timbros vd Benjamin Dousa i en ledare i Di.

Frihandel är ett okontroversiellt ämne i Sverige och många andra länder. Framgångarna beror på egna meriter: fler jobb, lägre priser och ett stort utbud av varor och tjänster.

Handel med auktoritära regimer är mer kontroversiellt, men viktigare än på länge när debatten håller på att svänga och diktatorernas plånböcker blir allt tjockare, konstaterar Timbros vd Benjamin Dousa i en ledare i Di.

”Först och främst för att handel har ett kausalt samband med mer demokrati. Forskningen är glasklar. En amerikansk studie visar att två länder med helt fri handel minskar risken för krig med 70 procent.”

Enligt Dousa, så gäller inte det i alla lägen, men det är inte uteslutet att Kina hade varit än mer auktoritärt, med en mer isolationistisk linje, utan handel med omvärlden.

Men i grund och botten är bästa försvar fortsatt öppenhet mot omvärlden, fria kapitalmarknader, fria farleder och fri handel, konstaterar skribenten.

Di: Handel ger fred