DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Småföretagare krävs på över 300 000 i stödpengar – höll på att duka under

Per-Erik Christensen och Lotta Uvhage är mycket besvikna på Tillväxtverkets hantering av deras ärenden.

Två småföretagare i Sundsvall tvingas betala tillbaka över 300 000 kronor för bagatellmissar vid ansökan om stödpengar. "Mitt förtroende för Tillväxtverket är noll", konstaterar butiksägaren Per-Erik Christensen.

Per-Erik “Peije” Christensen driver herrmodebutiken Lads intill Stora torget i Sundsvall. När pandemin slog till ansökte han om stöd till sig och sina anställda i samband med korttidsarbete. Pengarna betalades ut av Tillväxtverket utan invändningar. Först senare kom myndigheten fram till att ansökningen var inkorrekt ifylld. Det skriver Svenskt Näringsliv på sin hemsida.

– Nu måste hela stödet på 250 000 kronor betalas tillbaka, även det som gäller mina anställda, säger Per-Erik Christensen med en minst sagt djup suck.

Att det inte fanns något kontrollsystem som upptäckt felaktigheten i god tid eller ens en öppenhet att rätta till felet, är minst sagt förvånande.

– Jag kan säga att mitt förtroende för Tillväxtverket är noll, konstaterar Per-Erik Christensen.

Lotta Uvhage som driver frisörsalongen Sax&Kam stötte på ett likadant problem. När kunderna inte vågade sig in på salongen ansökte hon om korttidspermittering till de anställda. Men då hon missat att signera en kontrollrapport kom ett krav på återbetalning av hela summan på 58 000 kronor. Detta föregicks inte av någon påminnelse eller varning från Tillväxtverket. Det ekonomiska bakslaget fick nästan företaget att duka under.

– Vi har hämtat igen oss nu, men det tog hårt, säger Lotta Uvhage.

Svenskt Näringsliv: Här är förtroendet för Tillväxtverket noll