DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Hon startar upprop mot ISK-tak – ”Otrolig respons”

Bild: Janerik Henriksson/TT

Sparekonomen Frida Bratt har startat ett upprop mot S-förslaget om ett tak på ISK-konton. Över 30 000 har redan skrivit under. "Jag tycker inte att man ska gå in och peta alls i en sparform", säger hon till TN.

Villkoren för investeringssparande, så kallat ISK-sparande, och eventuella skattehöjningar på dessa har vållat het debatt under de senaste veckorna. Bakgrunden är att en socialdemokratisk arbetsgrupp i underlagsrapporten ”Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa” anser att ISK-sparandet kraftigt ska begränsas.

Inför valet 2018 meddelade statsminister Stefan Löfven (S) i TV4:s Utfrågningen att skatten på ISK-konton inte ska höjas, men enligt arbetsgruppen har införandet av ISK-sparkonton gjort ”köp av aktier och fonder alltför skattemässigt förmånligt” och föreslår därför ett tak på sparandet.

Finansministern: ”Vi har inte satt ned foten”

Den som letar efter konkreta nivåer i rapporten lär bli besviken. Finansminister Magdalena Andersson (S), som varit sammankallande, menar att arbetsgruppen inte har bestämt var nivån på taket ska hamna. En rapport från riksdagens utredningstjänst visar att tak på 100 000 och 200 000 kronor har diskuterats, men till Dagens Industri säger Magdalena Andersson att det inte kommer att sättas vid de nivåerna.

– Vi har inte satt ned foten, men vid 3 miljoner är det väl svårt att säga att man är småsparare längre. Men om partiet väljer att gå vidare med det här förslaget så får man ju i så fall precisera det, säger hon till tidningen.

”Många hörde av sig och kände oro och ilska”

Kritiken mot arbetsgruppens förslag har varit hård. M, KD, L, C och SD sågar ett tak på sparandet, och flera ekonomer kritiserar förslaget.

Nu drar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, igång uppropet ”Rör inte vårt sparande”. Förhoppningen var att samla in minst 10 000 underskrifter, men engagemanget visade sig vara betydligt större än så.

– Responsen har varit otrolig och engagemanget är väldigt brett. Vi har stora förhoppningar om att nå 30 000 underskrifter under måndagen. Jag tycker att det är viktigt att visa för Socialdemokraterna att det är vanliga sparare som tycker att det här är fel. I dagarna ska jag lämna över underskrifterna till finansministern, säger Frida Bratt till TN.

”Jag tycker inte att man ska gå in och peta alls i en sparform”

När arbetsgruppens förslag blev offentligt strömmade det in mail och telefonsamtal till henne.

– Många hörde av sig och kände oro och ilska. De var oroliga över att förslaget var så otydligt och undrade varför de skulle straffas för att man har lagt undan pengar, ätit matlåda och jobbat extra för att kunna spara hela livet.

Magdalena Andersson har inte gett några konkreta besked, men verkar öppna för att taket ska gå vid tre miljoner. Vad tänker du om det?

– Inför man ett tak, oavsett var det går, så blir det lättare att därefter argumentera för att det taket sedan ska sänkas igen. Jag tycker inte att man ska gå in och peta alls i en sparform, den måste vara förutsägbar för det handlar om långsiktiga sparpengar. Dessutom har sparformen blivit så folklig. Många egenföretagare använder ISK som pensionssparande. När det i stor utsträckning handlar om pensionspengar tycker jag inte att man ska gå in och ändra villkoren.

Du menar att det kan leda till fler pålagor?

– Det är min oro. Börjar man peta någonstans blir det lättare att gå in och peta ännu mer. Det var totalt obegripligt när man såg i rapporten från riksdagens utredningstjänst att det ändå har diskuterats om tak på 100 000 och 200 000 kronor.

Hon fortsätter:

– ISK-taket är en del, den så kallade miljonärsskatten en annan. Där vet vi ingenting. Regeringen har återkommande pratat om höjd kapitalskatt i väldigt breda ordalag, vilket har oroat mig. Signalen är att sparande inte är viktigt. Dels eftersom skatten på ISK redan har höjts två gånger, dels kring hur man pratar om utdelningar.

Uppropet ”Rör inte vårt sparande”

Di: S-utspel väcker stor ilska

Socialdemokraterna: Underlagsrapport från partiets arbetsgruppför fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa

SVT: Förslag om ISK får kritik

Di: Efter ISK-debatten: Magdalena Andersson lovar högre tak