BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Brottsligheten skrämmer bort Baghdadis kunder – ”De är rädda”

Arshad Baghdadi, frisör på Dalbo i Växjö, berättar att kunderna sviker på grund av kriminalitet och stök. Bild: Mats Samuelsson

När polisen tog ned övervakningskameran försvann kunderna från Arshad Baghdadis frisersalong. Kameran får sitta uppe max 90 dagar. ”Det är mycket som händer, droger, bråk... varje vecka är det något nytt”, säger han.

Frisören Arshed Baghdadi har drivit salongen Dalbo frisör i flera år. Han säger att det har varit problem i fyra-fem år. Framför allt är det ungdomsgäng som härjar och ofta är droger inblandade.

– Det är mycket som händer, droger, bråk... varje vecka är det något nytt. Särskilt på helgerna är det mycket stök.

För Arshad Bahgdadi, som har salongen öppen hela veckan, är stöket påfrestande. Inte bara blir området osäkert för honom och hans anställda – kunderna vill inte heller komma till salongen.

– De är rädda och vill inte komma hit. Det blir färre och färre kunder, säger Arshad Baghdadi.

Men för några månader sedan satte polisen upp en övervakningskamera i området för att se om det kunde få någon effekt på oroligheterna. Det blev mycket bättre, menar Arshad Baghdadi.

– Det blev lugnt nästan omedelbart, säger han.

Men efter nittio dagar tog polisen ner kameran och situationen återgick till hur det var tidigare. Stöket kom tillbaka och otryggheten växte snabbt. Arshad Baghdadi anser att kameran måste sättas upp igen för att området ska kunna kännas tryggt igen.

– Vi vill absolut ha tillbaka kameran. Det blir lugnt av den, säger han.

Enligt honom har polisen inte berättat varför de tog ner kameran när den uppenbarligen hade effekt.

– Jag vet inte varför de tog ner den.

”Det är ett utsatt område”

Robert Loeffel, presschef för polisregion Syd, är medveten om hur situationen ser ut i området.

– Det är ett utsatt område sett utifrån flera parametrar. Brott och otrygghet är stora problem. Men jag måste säga att vi har jobbat i många år med speciella insatser och vi ser att det har skett en klar förbättring de senaste åren, både för oss, boende och de som arbetar i området, säger han, och tillägger:

– Därmed inte sagt att området är felfritt. Det finns fortfarande problem där.

Han förklarar att den lokala polischefen kan besluta om att övervakningskameror ska sättas upp, men max för en tidsperiod på tre månader.

– Den i Dalbo satt därmed uppe i tre månader, men sedan fick den flyttas till ett annat område som var mer prioriterat för stunden, helt enkelt.

Inget besked

Robert Loeffel kan inte svara på om kameran kommer att sättas upp igen, men säger att det inte är uteslutet.

– Vi har fått besked, bland annat från lokala företagare, som menar att detta har gjort en markant skillnad. Att det blivit lugnare i området tack vare kameran. Det är precis det vi är ute efter – att vi ska minska brottsligheten och öka tryggheten.

Arshad Baghdadi påpekar att han inte har fått besked från polisen om deras eventuella planer för att sätta upp kameran igen. På frågan om vilken kontakt polisen har med det lokala näringslivet säger Robert Loeffel att det hela tiden finns poliser som arbetar i området och att de samarbetar mycket med lokala organisationer.

– Sen vet inte jag precis hur de träffar företagen, vilka kontaktytor de har. Men vi jobbar med en mängd olika organisationer och föreningar och liknande i detta område.

Frisören uppger att han inte har fått någon information om varför kameran togs ner och hur planerna kan ändras framöver. Varför har ni inte informerat företagarna om detta?

– Gällande planerna kan vi tyvärr inte säga något nu eftersom det är lite utefter hur situationen ser ut, vad som kan ske framöver och de prioriteringar vi måste göra. Men när vi sätter upp kamerorna och när vi tar ned dem – det är inget som vi kan informera alla om tyvärr, säger Robert Loeffel.

Brotten ökar - nu vädjar handlarna till myndigheterna

Butiksrånen ökade i fjol