KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Första fossilfria stålbiten levereras

Jan Moström, vd för LKAB, visar upp ett par hundra gram fossilfritt stål. Bild: Christine Olsson/TT

Ekonomi (TT)

Första kunden är lastbilsjätten Volvo. SSAB har tagit fram de första tonen fossilfritt stål för leverans.

Nya elkablar till fabrikerna är en av de stora utmaningarna innan ståljätten ihop med LKAB och Vattenfall kan dra igång i stor skala.

Under visst pompa och ståt visade de tre företagen upp det första fossilfria stålet i världen vid anläggningen i Oxelösund.

– Första leveransen kommer att gå till Volvo, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist vid en pressträff.

I runda slängar har 24 ton stål hittills ha valsats fram, enligt Lindqvist, som säger att kvalitén är exakt densamma som vid tillverkning med hjälp av kol och koks. Nu är det alltså vätgas som gäller vid produktionsprocessen.

Om cirka fem år är det tänkt att SSAB ska kunna leverera fossilfritt stål i stor industriell skala med LKAB:s järnsvamp som källa. Inledningsvis blir det en dyrare premiumprodukt, men på längre sikt, och då i stor skala, tror inte Martin Lindqvist att det ska bli dyrare än dagens traditionella produktion.

Men det saknas inte utmaningar innan hybrit-projektet tagit över fulstålet helt. Distribution av stora mängder el i de nya kablar till fabrikerna som behövs är ofta utdragna processer av tillstånd.

– Det är viktigt att det här sker snabbt, säger Vattenfalls vd Anna Borg med adress till bland andra Svenska Kraft och tillståndsgivare.

Olle Lindström/TT

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) visar nöjt upp en ljuslyckta tillverkad i fossilfritt stål. Bild: Christine Olsson/TT