DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Svenska bolag fortsatt mycket starka trots pandemin

Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

En studie från Boston Consulting Group visar hur de nordiska storföretagen klarat sig under pandemin. Resultatet är ett gott betyg för den svenska pandemihanteringen, menar konsultbolaget.

De senaste 18 månaderna har både testat företagens vilja att förändras och förmåga att hålla ut. Nu kan en studie från konsultbolaget Boston Consulting Group visa hur de nordiska storföretagens motståndskraftighet har sett ut under den här perioden.

De geografiska skillnaderna är påtagliga. Medan svenska företag har stått stabila under perioden, har norska företags resultaträkning drabbats hårdast. Danmark däremot noterar den mest dramatiska återhämtningen.

Samtidigt har svenska storbolag varit mest aggressiva i världen vad gäller att sänka kostnader med minskningar på 14,7 procent. Att jämföra med Norge, Danmark och Finland som sänkte sina utgifter mellan 5,5 till 10,7 procent.

Sverige stack också ut tillsammans med Finland vad häller förbättrade marginaler under 2020 jämfört med 2019. För norska och danska bolag däremot har det dröjt tills i år innan deras marginaler börjat visa en positiv trend.

– Det här kan ses som någon slags bekräftelse på att den svenska pandemihanteringen fungerat väl för svenska storbolag, åtminstone ur ett kortsiktigt ekonomiskt perspektiv, säger Anders Madsen, partner på BCG, i ett pressmeddelande.

Pressmeddelande: BCG: Svenska bolag fortsatt mycket starka trots pandemin