KÄRNKRAFTENS FRAMTID
Industritoppens dom: Måste vara överens om kärnkraften efter sommaren
Ska Sverige bygga ny kärnkraft måste regeringen och Socialdemokraterna komma överens om förutsättningarna. Och det är bråttom, menar Tom Erixon, vd på Alfa Laval och ordförande i Industrikraft. ”Jag tror att överenskommelsen måste vara på plats efter sommaren. Det är ingen tvekan om det”, säger han till TN.
– På 40 år har vi aldrig varit närmare att bygga ny kärnkraft i Sverige, vi tar stormsteg, konstaterar Desirée Comstedt, chef för kärnkraft på Vattenfall, på ett Almedalsseminarium.
Bolaget genomför just nu ett stort projekt på Väröhalvön invid Ringhals där de förbereder för att bygga ny kärnkraft. Förutom att få all infrastruktur på plats har Vattenfall pekat ut fyra potentiella leverantörer av reaktorer: Westinghouse och EDF för storskaliga reaktorer och GE Hitachi och Rolls-Royce SMR för småskaliga.
De fyra leverantörerna ska bli två innan ett slutgiltigt investeringsbeslut tas, enligt plan under 2029. Det ska tas av projektbolaget Videberg Kraft AB, som grundades i april i år. Bolaget är just nu helägt av Vattenfall, men planen är att Industrikraft ska gå in som delägare, och potentiellt även staten.
Men trots stormsteg är det inte självklart att det blir ny kärnkraft i Sverige. Om den ska byggas inom överskådlig framtid måste just det här projektet gå i mål, menar Tom Erixon, vd på Alfa Laval och ordförande i Industrikraft.
– Går vi inte igenom med det här projektet, då finns det inte något annat projekt i närtid att påbörja. Det finns inte en pipeline av kärnkraftsprojekt utan det är detta. Så skjuter vi det här på framtiden, då kommer ett antal andra länder att boka upp kärnkraftsleverantören på ett sådant sätt att vi förmodligen inte ens kommer in i kön inom rimlig tid, säger han till Tidningen Näringslivet.
”Måste vara på plats efter sommaren”
Den största risken för att kärnkraftsprojektet inte blir av är politisk. Helt avgörande för Vattenfalls bygge av ny kärnkraft är det statliga stöd som klubbades i riksdagen i maj, vilket innebär att staten utfärdar fördelaktiga lån för byggkostnaden samt avtalar om ett prissäkringsavtal som ger kärnkraftsbolaget ett förutbestämt pris på elen.
Oppositionen har än så länge varit emot stödet till ny kärnkraft, även om det pågår diskussioner om att sluta en energiöverenskommelse över blockgränsen.
Men det är bråttom, menar Tom Erixon.
– Jag tror att den överenskommelsen måste vara på plats efter sommaren. Det är ingen tvekan om det. Den här tajmingen får vi inte sumpa, säger han.
Annan tonalitet i samtalen
Frågan är då hur nära det är med en överenskommelse mellan regeringen och oppositionen?
På seminariet i Almedalen vill varken finansmarknadsministern Niklas Wykman (M) eller Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna, ge något besked.
Men de låter betydligt mer samarbetsvilliga de gjorde i Almedalen 2024, och båda konstaterar att det förs samtal om en överenskommelse om stöd för alla energislag.
Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, hör också en stor skillnad i tonaliteten.
– Tonaliteten känns helt annorlunda. Jag tycker att man på ett ganska tydligt sätt kan skönja en mycket större sannolikhet för framgång i att det här ska landa på ett på rätt politiskt sätt, säger han till Tidningen Näringslivet.
Den bilden delar Anna Borg, vd på Vattenfall.
– Jag tycker att det låter väldigt hoppfullt när man lyssnar på dem. Att de pratar om de stora breda frågorna och sen snarare diskuterar hur man i detalj ska kunna komma överens om vissa frågor. Så jag tycker att det låter positivt, säger hon.
Hur hoppfull är du att en sådan här överenskommelse kommer på plats och att det faktiskt blir en ny kärnkraft i Sverige?
– Jag tror att det kommer att bli så, svarar Anna Borg.
– Jag är helt övertygad om att det kommer att bli så, stämmer Tom Erixon in.