KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Akut brist på laddstationer hindrar omställning – måste byggas minst 30 000

Det är hållbarhetsfrågorna som får de unga att söka sig till fordonsindustrin, säger Karin Rådström, vd för Daimler Truck, i en intervju med GP. Bild: Daimler Truck Global Communications

Genom en gradvis övergång till bland annat ellastbilar arbetar fordonsbranschen för ett minskat klimatavtryck. Men infrastrukturen i Europa hänger inte med. ”Vi skulle behöva en utbyggnadstakt på 500 laddpunkter per månad, vilket vi inte har”, säger Daimler Trucks vd Karin Rådström till GP.

Lastbilar och bussar står för sju procent av koldioxidutsläppen i Europa. Det säger fordonsjätten Daimler Trucks vd Karin Rådström i en intervju med Göteborgs Posten, där hon också berättar att hållbarhetsfrågorna och klimatomställningen är högsta prio för företaget.

– Det är just de här frågorna som är viktigast att jobba med – det är de här hållbarhetsfrågorna som får unga människor att söka sig till industrin för att de vill kunna påverka detta och faktiskt förändra världen. Det finns en energi i detta, men det hade ju varit ännu bättre om saker hade förändrats ännu snabbare, säger Karin Rådström till tidningen.

För att minska klimatavtrycket arbetar Daimler för att ställa om sin fordonsflotta till bland annat fler elbilar. Men samtidigt sätter infrastrukturen upp begränsningar.

– I dag i Europa har vi runt 1 000 laddpunkter. Enligt de kalkyler vi gjort ihop med andra bolag och branschorganisationen Acea skulle det behövas 35 000 laddpunkter 2030. Vi skulle behöva en utbyggnadstakt på 500 laddpunkter per månad, vilket vi inte har, säger Karin Rådström till tidningen.

GP: Hon leder tyska fordonsgiganten – kunde jobbat i FN