EU:S FRAMTID

Ödesfrågan: Så ska Europa stärka konkurrenskraften

Erik Spector, chefekonom på Teknikföretagen. Bild: Viktor Fremling

Kortare arbetstid och övertro till regleringar gör att Europa halkar efter USA och Kina. ”Vi behöver vara enormt mycket mer produktiva för att kompensera”, säger Erik Spector, chefekonom på Teknikföretagen.

Europa halkar efter och har låg tillväxt jämfört med USA och Kina. Att stärka konkurrenskraften står därför högt upp på den politiska agendan. Under ett av Teknikföretagens seminarium i Almedalen diskuterades hur europeiska företag ska stå sig i den allt tuffare konkurrensen.

I USA arbetar man betydligt mer

En av de stora frågorna i svensk debatt är hur mycket vi ska arbeta. Vi arbetar redan som det är nu färre timmar vilket riskerar att göra att vi halkar efter.

– I USA arbetar man betydligt mer än vad man gör i Europa och Sverige. Det handlar om 300 fler arbetstimmar per år i USA. Vi behöver vara enormt mycket mer produktiva för att kompensera för det, säger Erik Spector, chefekonom på Teknikföretagen.

– Det är ett aktivt val vi gör i Europa att arbeta mindre. Man ska veta att det får effekt på BNP, fortsätter han.

Mer än bara tillväxt

Åsa Granli, affärsområdeschef på ABB Motion, menar att produktivitet visserligen är viktigt, men att det inte längre ensamt räcker. Hon menar att företag behöver vara bättre än bra för att konkurrera på världsmarknaden.

– För att vara konkurrenskraftiga på en global marknad räcker det inte bara att vara produktiv. Verksamheten man driver måste vara mer än produktiv och hitta fler värden. Det handlar exempelvis om att man har en grön produkt till kunden, säger hon.

Tillväxten bygger alltså både på hur effektiv varje arbetad timme är, och hur många timmars arbete som utförs.

– Det handlar antingen om hur mycket vi jobbar eller hur mycket vi producerar när vi jobbar, säger Jens Magnusson, chefekonom på SEB.

Medan USA innoverar reglerar Europa

Innovationer och ny teknik kommer vara nyckeln till att långsiktigt komma ikapp resten av världen. Jens Magnusson menar att vi i Europa själva, genom regleringar, bromsar teknikutvecklingen som hade kunnat bidra till tillväxt.

– Vi börjar ofta att ta oss an ett nytt teknikområde genom att reglera det. Medan USA gör detsamma genom att innovera det tills man har något som är riktigt bra, säger han.

Det handlar även om tillgång till riskkapital.

– Det är en stor skillnad på USA och Europa, där man i USA skapar ett helt annat företags- och innovationsklimat. Man satsar på nya idéer samtidigt som det finns tillgång till mer fritt kapital, säger Erik Spector.

Men han menar att vi däremot inte av det skälet bör satsa på att Europa ska bilda en kapitalmarknadsunion, utan att det är en fråga som vi behöver hantera på nationell nivå.

– Ett nytt regelverk inte vara bra för oss, säger han.