KRIGET I UKRAINA

Svenska bolaget: Ukraina är framtidens affärspartner – ”Helt sjukt hur bra de är”

Christofer Eriksson, vd på Svenska Alarm. Demonstration i Stockholm mot den ryska invasionen av Ukraina, 2022. Arkivbild. Bild: Pressbild, Fredrik Sandberg/TT

Ett familjeinbrott blev startskottet för Svenska Alarm. Nu samarbetar företaget med en ukrainsk leverantör av säkerhetsteknik – mitt under den brutala ryska invasionen. ”Spontant tycker jag inte att det finns några utmaningar”, säger vd:n Christofer Eriksson till TN.

– Allt började med att min mamma fick inbrott 2008. I samband med det så blev hon uppringd av larmcentralen som berättade att hemlarmet hade gått och det var först långt senare som en väktare kom. Hon fick inte heller någon återkoppling från larmbolaget om vad som hänt, säger Christofer Eriksson, som är vd på Svenska Alarm.

– Polisen kom först efter att väktare konstaterat att det var inbrott. Min åsikt är att det hela tog alldeles för lång tid.

”Då kände vi att det fanns en lucka i marknaden”.

Efter inbrottet började han undersöka om det fanns alternativ till det bolag som hans mamma hade anlitat.

– Men jag kom fram till att alla bolag jobbade på samma sätt. Som kund har man en hög månadskostnad, man äger inte sitt eget hemlarm och är kopplad till en larmcentral som ska ringa upp en om något händer.

– Då kände vi att det fanns en lucka i marknaden och att det måste finnas kunder som faktiskt vill köpa sina larmsystem, på samma sätt som man köper en tv.

Bolaget Svenska Alarm, som grundades 2009 av Christofer Eriksson och Niklas Halldén, har vid flera tillfällen utsetts till Di Gasell och är numera en av de ledande leverantörerna av hemlarm och säkerhetssystem i Sverige.

– Med vårt larmsystem har kunden har full kontroll. Om larmet går så får du den informationen direkt i din telefon, i stället för att det ringer en person från en larmcentral och säger ’Hej! Larmet har gått hemma hos dig, vad ska vi göra?’.

Efter att ha köpt hårdvara från israeliska bolag valde Svenska Alarm att se över marknaden efter andra alternativ 2021. Även om de redan då fick kontakt med det ukrainska företaget Ajax Systems så var det först hösten 2022 som de på allvar bestämde sig för att göra affärer. Då hade Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina pågått i flera månader.

– Jag är väldigt intresserad av utrikespolitik och för mig stod det klart tidigt att detta var något som Ryssland planerade.

– Jag var emot att bygga Nord Stream och jag har inte förstått hur Ryssland kan ha fått anordna OS och VM. Det är för mig helt obegripligt.

”Spontant tycker jag inte att det finns några utmaningar”.

Ajax Systems är ett ukrainskt företag som utvecklar och tillverkar professionella säkerhetssystem. Företaget har sin huvudsakliga verksamhet i Ukraina, med huvudkontor och två fabriker i Kyiv. Sedan 2022 har företaget även en fabrik i Turkiet.

– Även om kriget hade brutit ut så kände jag att det inte var något problem då jag upplevde en tilltro till människorna som jobbar där, säger Christofer Eriksson.

– Vi hade så klart kriget i tankarna som en varningsklocka. Men de hade de absolut bästa produkterna och dessutom var deras bemötande bättre än alla andra leverantörer som vi har haft kontakt med.

Svenska Alarm fick även i samma veva ett möte med Ajax Systems grundare Oleksandr Konotopskyi, där han berättade om hur deras situation ser ut och hur företaget har hanterat kriget.

– Han berättade även om hur de monterade ner en hel fabrik i samband med att ryssarna kom. Delarna lastades upp på lastbil och kördes i väg för att räddas, säger Christofer Eriksson.

– Det var en extrem transparens som jag inte har varit med om tidigare. Och det fick ju mig att känna att vi kör på detta. Vi vill ta den här risken.

Han menar att det i grunden bara är positivt att samarbeta med ett företag som bedriver sin verksamhet i Ukraina, även om det är ett krigsdrabbat land.

– Spontant tycker jag inte att det finns några utmaningar, men det är såklart så att jag inte kan resa dit. Hade det inte varit ett land i krig så hade vi varit där och hälsat på fabrikspersonal och liknande. Men de är på plats i Sverige ibland och då kan vi träffas.

– När det gäller tidigare leverantörer har det räckt med att en båt gått på grund i Suezkanalen, så vändes världen upp och ner. Här pratar vi om ett land som är i krig och det är faktiskt helt sjukt hur bra de är på att lösa de utmaningar som säkert dyker upp, utan att vi som kund märker av det. Och det är väl det som kännetecknar ukrainare över lag, skulle jag säga. Att de löser saker helt enkelt.

”Även om de är i krig så fortsätter deras näringsliv att gasa på”.

Christofer Eriksson menar att det är viktigt för Ukraina att svenska bolag gör affärer med dem.

– Jag tror det betyder jättemycket. Jag vill inte använda ordet tacksamhet, men vi vet att de är extremt glada över att vi vill fortsätta att göra affärer med dem. Vi får ofta höra att de vill att vi ska veta att de är så glada över allt man gör från Sveriges sida. Jag tror att vi bygger ett bra varumärke för Sverige AB i Ukraina, säger han.

– För oss var Ajax Systems den absolut bästa tillverkaren på marknaden och det vägde över mot de andra bolagen.

Svenska Alarm är även med i Sweden Ukraine Business Action (SUBA), vilket är en privat, icke-vinstdrivande förening grundad av svenska företagare och offentliga företrädare. Syftet med SUBA är att underlätta och stödja svenska företag som vill öka handeln med Ukraina.

– Vi försöker vara med på de träffarna som anordnas och då får vi träffa andra företagare som gör affärer med Ukraina och även berätta för andra att det faktiskt går att göra affärer med ukrainska företag. Även om de är i krig så fortsätter deras näringsliv att gasa på, säger Christofer Eriksson.

– Dessutom får man träffa representanter från Ukraina och jag tror att det är bra för att hålla i gång relationerna.

Christofer Eriksson menar att Ukraina kommer att närma sig väst framöver och att fler svenska bolag borde satsa på att göra affärer i landet.

– Jag är övertygad om att det kommer tryckas in mycket pengar i Ukraina under de närmaste åren och skapas en extrem efterfrågan som kommer att vara så stor att man behöver vara där. Därför är det dags att bygga upp sitt nätverk redan nu för att få ett försprång gentemot andra bolag, säger han.