DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Privata företag kastas ut av kommunen: ”Kom som en chock”

Murisa Blazevic, verksamhetschef för Allas vård och omsorg. Bild: Mostphotos, AVO

Två privata hemtjänstföretag har utan förvarning blivit av med sina kontrakt. Företagen menar att kommunen agerar rättsvidrigt. ”Det kom som en chock. Vi behandlas som om vi är kriminella”, säger Murisa Blazevic, verksamhetschef för Allas vård och omsorg, till TN.

Enköpings kommun har bara två privata hemtjänstföretag men snart finns inget kvar eftersom båda tvingas lägga ner sina verksamheter. Orsaken är att kommunen valt att säga upp kontrakten och samtidigt polisanmäla företagen. Båda företagen är helt oförstående till hanteringen och uppger att de fick beskeden i maj genom artiklar i den lokala tidningen Enköpings-Posten. Informationsmejlet från kommunen till de berörda företagen skickades först efter kontorstid.

– Vi har inte fått några förvarningar och vet heller inte vad polisanmälningarna går ut på. Det här har gått från att vi klarat tidigare granskningar utan anmärkningar till att vi plötsligt begått brott. Det kom som en chock. Vi behandlas som om vi är kriminella, säger Murisa Blazevic.

Hon är verksamhetschef för Allas vård och omsorg, AVO, som har runt 150 kunder inom hemtjänst och hemsjukvård och cirka 100 anställda medan det andra bolaget Continuum har 53 kunder. Nu har företagen fått sina kontrakt uppsagda och Enköpings kommun tar under sommaren och hösten successivt över samtliga kunder i egen regi.

– Detta är så dåligt hanterat. Vi har inte fått någon chans att rätta till brister. Ingen åtgärdsplan har tagits fram och vi har inte hört att ord från kommunen om vad vi skulle behöva förändra. Allt är så skumt, säger Murisa Blazevic.

”Kommunen borde verkligen ha kontaktat oss innan de gick ut i tidningen med sina anklagelser”.

Familjeföretaget startades för åtta år sedan och 2017 utsågs AVO till Årets Komet vid Enköpings företagargala. AVO har också fått bästa betyg i nöjdkundindex två år i rad. Men nu måste familjen lägga ner det framgångsrika företaget.

– Vi har inget annat val och vi har verkligen ingenting att dölja, säger Murisa Blazevic.

AVO menar att rätt måste vara rätt och tänker inte ge sig utan kamp.

– Vi har blivit anklagade för något utan att kommunen hört med oss först. Så får man inte göra som myndighet. Vi har fattat alla vårdbeslut i samråd med biståndshandläggare och vi har löpande varje månad gjort avstämningar med biståndshandläggare. Kommunen borde verkligen ha kontaktat oss innan de gick ut i tidningen med sina anklagelser, säger Murisa Blazevic.

Enligt Murisa Blazevic kan den märkliga hanteringen bero på att Enköpings kommun förra hösten anställde en strateg för att granska privata verksamheter och att något gått fel där. Politikerna har därefter fått vinklad information av förvaltningen.

I Enköpings-Posten har ledande politiker slagit fast att företagen begått brottsliga handlingar men inte preciserat anklagelserna närmare. Nyligen avslöjades att polisutredningen hade lagts ner flera veckor innan kommunledningen förde fram sina anklagelser om välfärdsbrott.

– Vi är ännu mer chockade av den informationen, särskilt med tanke på att vi fortfarande inte vet vad vi anklagades för. Allt har gjorts bakom ryggen på oss. Dialogen har brustit helt. Det är svårt att förstå vad som ligger bakom allt detta. Är det för att avskaffa Lagen om valfrihetssystem eller är något annat, säger Murisa Blazevic.

Vill inte kommentera

Tidningen Näringslivet har vid två tillfällen gett Bitte Myrsell, M, ordförande i vård- och omsorgsnämnden och den som är ytterst ansvarig för hanteringen av välfärdsföretagens öde, möjlighet att kommentera kritiken men hon har valt att inte svara på erbjudandena.

Däremot skriver kommunen i ett pressmeddelande den 25 juni att polisanmälan nu är aktiv igen och att förundersökningen ska återupptas. Kompletterande handlingar hade inte nått polisen, hävdar kommunen som nu ska se över sina rutiner så att det inte händer igen.

De privata vårdföretagen är mycket besvikna över politikernas agerande.

– Oftast känner politikerna inte till allt och förstår därför inte hela biten. Men de kan inte komma med så allvarliga anklagelser utan att vi är dömda för något. Det här är ett friskt bolag som alltid mått bra och varit omtyckt och nu tvingas vi lägga ner. Det är verkligen känslosamt, säger Murisa Blazevic till TN.