DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Kritiken: Allvarligt när företag inte kan göra bakgrundskontroller

Pontus Lindström Bild: Pressbild

Fler åtgärder krävs för att öka tryggheten i samhället, slår Säkerhetsföretagen fast i en ny konjunkturbarometer. ”Kompetensbristen fortsätter att vara den mest trängda sektorn i branschen”, säger Pontus Lindström, näringspolitisk chef, till TN.

Otrygghet och kriminalitet hamnar högst bland samhällsfrågor hos svenskarna, enligt den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet. Utvecklingen märks även i säkerhetsbranschen. Under de senaste åren har efterfrågan på säkerhetstjänster ökat och närmare 72 procent av säkerhetsföretagen har utökat sin personalstyrka under inledningen av året.

Men det räcker inte för att täcka behoven. 66 procent anger att kompetensbristen väntas öka under de kommande sex åren.

– Kompetensbristen fortsätter att vara den mest trängda sektorn i branschen. Hela sju av tio säkerhetsföretag anser dessutom att bristen kommer öka fram till 2030. Det kommer tveklöst vara prövande när det kommer till att fortsätta kunna leverera trygghetstjänster till medborgare och företag, säger Pontus Lindström, näringspolitisk chef på Säkerhetsföretagen.

”Mycket viktigt att kunna göra bakgrundskontroll vid rekrytering.”

Han efterfrågar åtgärder som förenklar att företagen kan rekrytera nya medarbetare.

– Just nu pågår en process där tingsrätter väljer att inte lämna ut domar till rättsdatabaser. Vår undersökning visar att 85 procent av säkerhetsföretagen anser det vara mycket viktigt att kunna göra bakgrundskontroll vid rekrytering. Det är allvarligt att detta försvåras nu.

Han fortsätter:

– Under senare tid har det skett en utveckling i Sverige där särskilt unga kvinnor avstår från att gå ut på kvällen på grund av otrygghet. Ingen kan tycka att det är acceptabelt att invånare begränsas på det sättet i vardagen.