FRIHANDELNS FRAMTID

Mercedes-Benz vd: ”Protektionism har aldrig lett till tillväxt”

Ola Källenius, vd på Mercedes-Benz, varnar för att höja tullar. Bild: Mercedes-Benz AG – Communications & Marketing

Det är handelsavtal och inte höjda tullar som öppnar marknader och skapar tillväxt. Det säger Mercedes-Benz vd Ola Källenius. ”Jag hoppas att politikerna inte glömmer varifrån tillväxten kommer”, säger han i en intervju med Dagens industri.

Det är ingen överraskning att de kinesiska bilmärkena vill vara med och konkurrera på den globala marknaden, menar Ola Källenius, som i en intervju med Di ger sin syn på bland annat motorbranschens elektrifiering. I intervjun kommenterar han också att kinesiska bolag eventuellt får statsstöd som snedvrider konkurrensen, och uppfattningen om att EU ska möta utvecklingen med höjda tullar.

– Jag tror det är fel väg att höja tullarna. Om vi tittar på de senaste 30 åren är det handelsavtalen som öppnat upp marknader. Vill vi skapa värde ska vi låta marknadsekonomins osynliga hand göra jobbet. Protektionism har aldrig lett till tillväxt. Jag kan förstå att det politiskt kan vara attraktivt här och där, men jag hoppas att politikerna inte glömmer varifrån tillväxten kommer. Speciellt i Europa som är en exportberoende region, säger Ola Källenius till Di.

Di: ”Det är som vanligt i en tävling – du måste alltid förbättra dig”