CYBERATTACKERNA

Svenska företag mindre oroliga än grannländerna för cyberattacker

Cybersäkerhet. Genrebild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

”Vi är nog lite naiva i Sverige och det oroar mig att många av svaren tyder på att det saknas kunskap bland företagen”. Så kommenterar säkerhetsexperten Marcus Lundblad en ny undersökning från Telenor.

Företrädare från företag, offentlig sektor och privatpersoner från Sverige, Norge, Danmark och Finland har intervjuats i undersökningen. Svenska företag sticker ut på flera sätt. Enligt undersökningen använder svenska företag AI mindre än andra företag i grannländerna och svenskarna är dessutom mindre oroade för attacker och att det ska påverka varumärket.

– Vi är nog lite naiva i Sverige och det oroar mig att många av svaren tyder på att det saknas kunskap bland företagen. Just bristen på kunskap och expertis uppges också vara det största hindret från att skydda sig så här borde vi kunna göra insatser i Sverige. Med tanke på att kunskapsnivån är lägre än nödvändigt borde investeringsviljan vara stor, men även här ligger vi tyvärr lägst i Norden, säger Marcus Lundblad, säkerhetsexpert på Telenor, i en kommentar.

Telenor pressmeddelande: Brist på kunskap största hindret mot säkerheten