DEN SVENSKA EKONOMIN

Ingves: Byt ut kronan mot euron

Riksbankens chef Stefan Ingves är sed Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Sverige borde byta ut kronan mot euron, införa marknadshyror, slopa ränteavdragen och slå ihop Riksbanken med Finansinspektionen (FI). Det säger den tidigare riksbankschefen Stefan Ingves i en intervju med SvD Näringsliv.

– Om man inte är med i euron då är man de facto bara en halv medlem i EU, säger han till tidningen.

– Det ter sig väldigt udda och hårdnackat att Sverige skulle hålla fast vid sin egen valuta, tillägger han.

Euron är en förutsättning för att svenska representanter ska få vara med i Europeiska centralbankens styrelse när avgörande beslut fattas, enligt Ingves, som slutade som riksbankschef efter 17 år på posten för drygt ett år sedan.

När det gäller bostadsmarknaden beskriver Ingves det som "djupt olyckligt" att svenskar i dagsläget nästan måste köpa en bostad med lånade pengar för att få sitt första boende. Han vill se en rejäl reform av både skatter och regelverk på bostadsmarknaden.

Där ingår införandet av marknadshyror, fler hyresrätter, högre fastighetsskatt och borttagna ränteavdrag.

Förslaget att slå ihop Riksbanken med FI är en slutsats den före detta riksbankschefen drar efter de problem Sverige fått till följd av kraftiga prislyft på bostäder och skenande skuldsättning bland hushåll när Riksbanken sänkte styrräntan till 0 och ned till minusnivåer under Ingves tid som chef.