DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Matpolis granskar restauranger inför OS: ”Måste bli perfekt”

Bild: Mostphotos

Ett problem har upptäckts inför de olympiska spelen som går av stapeln i Paris i sommar. Nämligen att många restauranger serverar industrilagad mat och fuskar med menyns innehåll. Nu tar Frankrike i med hårdhandskarna och låter civilklädda poliser göra oanmälda kontroller, rapporterar GP.

Den så kallade ”matpolisen” omfattar polisanställda som arbetar med konkurrens, konsumentfrågor och bedrägeri. Poliserna har befogenhet att direkt stänga restauranger om de upptäcker att maten inte överensstämmer med vad som står på menyn eller att hygienföreskrifter och andra regler inte efterlevs. Ett vanligt problem när det kommer till maten är enligt GP att det står på menyn att en rätt innehåller tryffel när det i själva verket är tryffelolja. En förseelse som kan ge dryga böter i det stolta gastronomilandet.

Situationen har blivit extra akut inför sommarens OS då fransmännen vill visa upp sin huvudstad från dess bästa sida. Då kommer de restauranger som lagar sin mat själva att kunna stoltsera med en särskild dekal.

– De olympiska spelen måste bli en perfekt uppvisning av fransk gastronomi, kunnande och levnadskonst, ska Frankrikes ekonomiminister Bruno Lemaire ha sagt i ett uttalande.

GP: Franska raseriet: Nästan bara industrilagat på restaurangerna