KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Expert: Beslut saknas för ny kärnkraft

Michelle Tun von Gyllenpalm. Foto: Stefan Tell och Mostphotos

De 14 tunga industriledarnas debattartikel om att de vill betala för ny kärnkraft har skapat reaktioner. Ekonomiekot tar i en extrasändning upp bakgrunden till utspelet.

I måndags skrev 14 av Sveriges tyngsta industriledare, däribland Martin Lundstedt, vd AB Volvo, Helena Hedblom, vd Epiroc och Jacob Wallenberg, ordförande Investor på DN Debatt att industrin är beredd att bidra till finansieringen av ny kärnkraft.

Utspelet har uppmärksammats bland annat i Tidningen Näringslivet och i andra massmedier som Realtid och Nyheter Idag och i sociala medier. Peter Wennblad understryker läget i en SvD-ledare med rubriken ”Vi kunde hamnat i det tyska helvetet” där stornationen valt att stänga sina reaktorer och fått problem.

I Ekonomiekot Extra berättar Kristian Åström, ekonomikommentator, att bakgrunden till industriledarnas debattartikel är att regeringen antagit en färdplan för ny kärnkraft och att industrin nu efterlyser finansiell förutsägbarhet. Han menar också att industrin vill ha statligt stöd för kärnkraften och behöver veta hur stort det blir.

I programmet intervjuas också Michelle Tun von Gyllenpalm, Svenskt Näringslivs expert på energipolicy. Hon berättar att näringslivet hela tiden varit tydliga med att Sverige behöver mer fossilfri el och att det behövs byggas mer, inte bara kärnkraft utan också vattenkraft och vindkraft.

Att industrin proklamerar att den är beredd att vara med och betala för kärnkraften har däremot inte uttalats lika tydligt tidigare.

– Nu behövs tydliga besked från politiken. För om allt hade varit på plats så hade det ju redan satts igång att bygga ny kärnkraft men det gör ju inte det. Så något saknas, säger Michelle Tun von Gyllenpalm i Ekonomiekot Extra.

Ekonomiekot: Därför vill industrin betala för ny kärnkraft

Tidningen Näringslivet: 14 industriledare: Vi kan finansiera en del av kärnkraften

Nyheter Idag: 14 industriledare: ”Sverige behöver kärnkraft”

Realtid: ”En nationell satsning på ny kärnkraft är helt nödvändig”

SvD: Vi kunde hamnat i det tyska helvetet