SVERIGES ENTREPRENÖRER

Flyttar getter till naturreservat – får miljöpris: ”En värdig vinnare”

Anders Lönroth (MP), kommunalråd med ansvar för klimat- och miljöfrågor, och Anna Sundberg på Enöga Stockholm, under prisutdelningen. Bild: Anna Z Ek, Huddinge kommun

Getterna fick ett nytt hem och lokalborna fick lokalodlad mat. Nu belönas den unika verksamheten med kommunens miljöpris. ”Jag tycker att miljö och biologisk mångfald är extremt viktigt”, säger entreprenören Anna Sundberg.

Getbonden och naturvårdsentreprenören Anna Sundberg köper upp övertaliga killingar från getgårdar och låter dem beta i Huddinges naturreservat. Så småningom skickas killingarna till slakt, varpå köttet säljs på olika Reko-ringar.

Arbetet har nu gett Anna Sundberg och hennes verksamhet Enöga Stockholm årets upplaga av Huddinge kommuns miljöpris. Motiveringen tar bland annat upp att verksamheten bidrar till ökad biologisk mångfald och en hållbar matproduktion.

– För mig är det väldigt stort att få Huddinges miljöpris eftersom det är i Huddinge jag verkar och basen i det jag gör handlar om biologisk mångfald. Jag har hållit på med det här i åtta år och det är underbart att träffa alla härliga människor som vill hänga med getterna och att jag får syssla med kunskapsöverföring. Det är också väldigt stort att det går att producera mat lokalt som också stannar i Huddinge. Jag tycker att miljö och biologisk mångfald är extremt viktigt, säger Anna Sundberg i ett pressmeddelande.

– Anna Sundberg är en värdig vinnare av Huddinge kommuns miljöpris. Hon bedriver en fin verksamhet som håller markerna öppna och bidrar till biologisk mångfald i våra naturreservat, dessutom bidrar hon till hållbar matproduktion som är mycket eftertraktat i närområdet, säger Anders Lönroth (MP), kommunalråd med ansvar för klimat- och miljöfrågor.

Pressmeddelande: Huddinge kommuns miljöpris går till Enöga Stockholm och Anna Sundberg