ELKRISEN

Avancerad testreaktor till Marviken – drift planerad 2025

Mads Steenberg, vd för Copenhagen Atomics, Niclas Adler, vd, iPower Group och Thomas Jam Pedersen, styrelseordförande för Copenhagen Atomics. Bild: Pressbild

Kärnkraftsbolaget Copenhagen Atomics har skrivit under en avsiktsförklaring om att etablera en testreaktor i Marviken, Norrköping. ”Perfekt koppling till behoven av ånga och vätgas i klustret”, säger entreprenören Niclas Adler till TN.

Tidningen Näringslivet har tidigare berättat om danska Copenhagen Atomics som har tagit fram en avancerad smältsaltsreaktor som tillhör kärnkraftens generation 4 och drivs på torium i stället för uran.

På grund av Danmarks skeptiska inställning till kärnkraft kan de inte utföra sina tester inrikes utan har varit på jakt efter en plats att testa tekniken framöver.

Copenhagen Atomics har nu tecknat en avsiktsförklaring med entreprenören Niclas Adler och bolaget iPower Group om ett samarbete som inkluderar Copenhagen Atomics första demonstrationsreaktor med torium i Marviken, Norrköping. Partnerskapet ska också undersöka förutsättningarna för att skala upp reaktorkapaciteten i Marviken, förklarar Niclas Adler.

– Planerad driftsättning är 2025 och sedan är planen att bygga ut kapaciteten för att försörja verksamheter i energiklustret med både el och värmeenergi, säger Niclas Adler till Tidningen Näringslivet och tillägger:

– Det finns också en perfekt koppling till behoven av ånga och vätgas i klustret.

Copenhagen Atomics hävdar att de kan komma ner i en produktionskostnad på 22 öre per kilowattimme på sikt. Bild: Copenhagen Atomics

Copenhagen Atomics ska finansiera

Enligt honom ska Copenhagen Atomics finansiera testanläggningen.

Historien är liksom när det gäller annan teknik full av avsiktsförklaringar som aldrig blivit av och Copenhagen Atomics har en väldigt framtidsorienterad teknologi, inte minst med robotar. Samtidigt har SMR och kärnkraft medvind just nu och Niclas Adler är inte orolig.

– Driftsättningen av Copenhagen Atomics demonstrationsanläggning i Marviken är mycket strategisk och ligger helt rätt i tiden. Det finns ett starkt internationellt forskningsnätverk som stödjer den fortsatta industrialiseringen av Copenhagen Atomics teknologi och positionerar den väl för snabb licensiering, säger han.

En fördel med snabba generation 4-reaktorer som Copenhagen Atomics teknik är att de kan återanvända bränsle från konventionella kärnkraftsreaktorer. Tekniken för det finns, sedan är det förstås en fråga om kostnader. Torium är en billig skräpmetall som finns i överflöd men Copenhagen Atomics har tidigare sagt att de gärna återanvänder befintligt uranbränsle, vilket också avsevärt kortar slutförvaringsbehovet till 300 år ovan jord.

– Copenhagen Atomics tillför spännande möjligheter direkt i linje med vår klusterstrategi genom att deras reaktorer använder kärnavfall ifrån andra reaktorer.

Copenhagen Atomics vd Mads Steenberg är också mycket nöjd med avsiktsförklaringen.

– Partnerskapet mellan Copenhagen Atomics och iPower Group i Marviken Smart Energy Cluster markerar en viktig milstolpe för förverkligandet av framtidens energilösningar. Genom att kombinera våra styrkor och resurser kan vi ta kärnkraftsteknologi och bränslelösningar till nästa nivå och skapa en hållbar och trygg energiframtid för kommande generationer, säger Mads Steenberg, vd för Copenhagen Atomics.

Som Tidningen Näringslivet tidigare berättat finns sedan tidigare också samarbetsplaner med brittiska Rolls-Royce SMR samt jetbränsletillverkaren Swedish Biofuels.