DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Investeringsboom i startupföretag – Sverige toppar listan

Andreas Grape, VD och medgrundare av Nordic Angels. Foto: Pressbild.

Europas startupföretag lockar nu lika mycket kapital som sina motsvarigheter i USA. Sverige sticker dessutom ut som bäst i klassen, skriver Boston Consulting Group och Nordic Angels i ett gemensamt pressmeddelande.

Startup-kulturen är på frammarsch i Europa och andelen globalt kapital som investeras i nya företag i Europa ligger nu i linje med andelen för startupföretag i USA. Norden, och specifikt Sverige, sticker ut som ledande i Europa när det kommer till att locka investeringar till nya bolag. Det visar en ny rapport av Boston Consulting Group (BCG) och Nordic Angels.

Enligt rapporten har länderna som toppar ligan affärskulturer som präglas av innovation, tillgång till både allmänna medel och privat kapital, samt specialiserade hubbar för nystartade företag.

– För att människor ska våga satsa på den relativa osäkerhet som det innebär att starta ett nytt företag, krävs det en grundläggande trygghet till samhällssystemet. Att det finns en stor drivkraft att skapa nya företag i Norden tycker jag är ett bevis på att det finns både förutsättningar och möjligheter för många att förverkliga sina affärsidéer, säger Andreas Grape, vd och medgrundare av Nordic Angels, i en kommentar.

Och det är avgörande för tillväxten att människor vågar starta och investera i nya företag. Rapporten tar upp att hälften av alla nya jobb inom OECD skapas av företag som är fem år eller yngre.

Pressmeddelande: Sverige leder ligan inom start-ups i Europa – sticker ut i ny kartläggning