DEBATTEN OM UPPHANDLINGARNA

Småföretag stängs ute från upphandlingar – onödiga och irrelevanta krav

Bild: Mostphotos

Höga trösklar stänger fortfarande ute många av de svenska småföretagen från offentliga upphandlingar, helt i onödan. Det visar rapporten "Offentlig upphandling och småföretag", utgiven av Företagarna.

Det fina i kråksången är att fler småföretag, deltar i en offentlig upphandling. Under de senaste åtta åren har andelen ökat från 27 till 32 procent. Ett hopp i rätt riktning, men långt ifrån tillfredsställande.

Kraven är fortsatt krångliga, visar rapporten. Processen är för komplicerad och äter upp för mycket av verksamhetens dyrbara tid. Det skriver 48 procent av de tillfrågade företagarna under på. 73 procent anser också att kraven som ställs är irrelevanta.

– Kraven kan handla om irrelevanta akademiska examina, krav på onödiga certifieringar eller komplicerade kvalitetsledningssystem som små företag inte kan hantera. De stora jättarna har hela avdelningar som kan hantera administrationen kring dessa regelverk medan mindre företag endast kan och bör fokusera på det de är bra på - sin kärnverksamhet, säger Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling.

Den 1 februari 2022 infördes nya regler i upphandlingslagarna under EU:s tröskelvärden, de så kallade icke-direktivstyrda bestämmelserna. Det innebär att många bestämmelser togs bort eller gjordes mer flexibla. Det välkomnas av företagarna. Men rapportens fynd visar att de nya bestämmelserna inte har fått genomslag.

Pressmeddelande: Offentlig sektor sätter allt fler käppar i hjulen för småföretag

Rapport: Offentlig upphandling och småföretag