DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Nya siffror: Elektronikskatten ökar med 30 procent

Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen. Bild: Pressbild

Elektronikskatten har ökat med 30 procent efter regeringens ändringar som genomfördes vid halvårsskiftet. Det visar nya siffror från Skatteverket som branschorganisationen ElektronikBranschen analyserat.

TN har vid flera tillfällen rapporterat om kritiken mot skatten på kemikalier i viss elektronik, den så kallade elektronikskatten. Skatten har kritiserats för bristande styreffekt och även för dess bristfälliga utformning som en miljöskatt då även produkter som inte innehåller de kemikalier som skatten avser att träffa beskattas.

Samtidigt som det svåra ekonomiska läget har lett till att försäljningen av hemelektronik minskar så höjdes elektronikskatten med 30 procent, enligt nya siffror från Skatteverket som branschorganisationen ElektronikBranschen analyserat.

– Elektronikskatten måste avskaffas. Den leder som bäst till ökade priser på elektronik för svenska konsumenter jämfört med grannländerna och i sämsta fall till direkt negativ miljönytta. Regeringen straffar både konsumenter och miljön, säger Pernilla Enebrink, vd på ElektronikBranschen, i ett pressmeddelande.

ElektronikBranschen: Elektronikskatten ökar med 30 procent – trots politiska löften i budgeten