DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Nu sänks hans företag: ”Lider med alla som blir av med sina jobb”

Bild: Jessica Gow/TT, Anebyhusgruppen

Nästan alla siffror pekar nedåt för byggindustrin, visar ny statistik. Anebyhusgruppen, som för ett år sedan hade 230 anställda, tvingas nu i konkurs. ”Det hjälper ju inte om vi gör rätt saker när marknaden ser ut som den gör”, säger vd:n Fredrik Anheim till TN.

– Sedan augusti förra året har vi inte sålt ett enda hus till en privatperson. Det är många negativa faktorer som samspelar. Våra kostnader ökar, räntorna går upp och kunderna får svårare att betala, säger Fredrik Anheim, vd för Anebyhusgruppen, som är en av Sveriges äldsta trähustillverkare. Bolaget producerar prefabricerade styckehus, grupphus och volymhus för den svenska och åländska marknaden.

– Det blir för dyrt för alla. Privatpersoner kan inte köpa villor för de inte får låna lika mycket pengar som tidigare. Och bostadsrättsföreningar går i princip inte att starta för att de måste ha för höga avgifter samt att kunderna inte får lån hos bankerna.

Anebyhusgruppen beviljades rekonstruktion av Växjö tingsrätt den 23 januari i år.

– Då hade vi en förhoppning om att räntan skulle stabiliseras och att bostadsmarknaden skulle återhämta sig under året. Tyvärr kan vi konstatera att bostadsmarknaden är i ännu sämre skick nu och vi ser fortsatta räntehöjningar framöver.

– Vi har inte lyckats fylla på vår orderstock och det har gjort att vi inte har likviditet att kunna fortsätta helt enkelt.

”I princip allt bostadsbyggande har stannat upp.”

Nästan alla siffror är just nu negativa. När man ser till den totala omsättningen inklusive export så landade orderingången mellan januari till juni 2022 på 5 970 371 000 kronor, och på 2 951 101 000 för samma period i år, vilket är en minskning med 51 procent. Det visar TMF:s marknadsrapport för monteringsfärdiga trähus.

Dessutom har även antalet sökta bygglov minskat från 3 636 för perioden januari till juni 2021 till 940 för samma period i år, enligt Byggfakta. Under första halvåret i år började 14 550 lägenheter byggas, vilket är en minskning med cirka 57 procent jämfört med samma period i fjol, då 33 805 lägenheter påbörjades, enligt SCB.

David Johnsson, vd för TMF, konstaterar att branschen är extremt pressad.

– Man vet liksom inte vad som kommer att hända framöver. Men det är klart att inflationen och de höjda räntorna har begränsat människors konsumtionsutrymme vilket påverkar branschen negativt.

– Och det leder ju i sin tur till att man drar sig för att köpa en ny bostad. Och man ska komma ihåg att krisen inte bara handlar om småhus, i princip allt bostadsbyggande har stannat upp.

Pressen på politiken ökar

I juni bjöd bostadsminister Andreas Carlson in till ett möte för att diskutera tänkbara förslag och lösningar på bostadskrisen i landet. David Johnsson, vd för TMF, var en av de som närvarade och beskriver mötet som konstruktivt.

– Nästan alla medverkande framförde att det nu är ett bra läge att genomföra strukturreformer kring regelverk för byggande och förenklingar vad gäller finansieringsfrågan och markfrågan.

– Det kommer att vända. Och då blir resan uppåt mycket snabbare om strukturreformerna finns på plats. Därför väntar vi nu med spänning på vad höstbudgeten kommer att innehålla.

Enligt TMF:s uppskattningar har mellan 10 och 15 procent blivit varslade i branschen.

– Det är en försiktig bedömning som vi har gjort. Det innefattar inte att de som avslutar bemanningsuppdrag eller visstidsanställningar. Så sannolikt är det långt fler som blivit av med sitt arbete än vad vi kan säga.

”Det är klart att vi befarar konkurser och fler neddragningar.”

David Johnsson menar att medarbetarna som sägs upp har lätt att få nya anställningar vilket långsiktigt kommer påverka branschens kompetensförsörjning negativt.

– Det är inte på något sätt säkert att de här människorna kommer komma tillbaka till de arbeten man har blivit uppsagd ifrån.

Framöver finns en risk för att det kommer ske fler konkurser i branschen.

– Det är klart att vi befarar konkurser och fler neddragningar. Många bolag är inne på tredje rundan varsel. Det känns som att det har varit svårt för branschen ganska länge nu. Jag tror också att underleverantörsleden är i riskzonen.

Gick inte att undvika konkurs

Fredrik Anheim menar att det idag saknas marknadsförutsättningar för att bygga nya bostäder.

– Det har varit en branschpraxis att man har haft långa fasta avtal med kunderna för att konsumenterna ska känna sig trygga. Och det är ju i grunden rätt men för oss har det inneburit att vi i princip levererat hus fast vi förlorar pengar på dem.

– Jag tror att det är många i branschen som har det väldigt tufft nu. I det här läget tror jag att regeringen behöver fundera på hur man kan stötta, till exempel genom att ta bort byggmomsen eller återinföra investeringsbidragen.

För ett år sedan hade Anebyhusgruppen 230 anställda. Innan konkursen hade bolaget 76 personer som nu inte har en anställning längre.

– Det är jättetråkigt naturligtvis. Dels lider man ju med alla som får bli av med sina jobb. I en liten ort som Åseda så märks det såklart väldigt mycket.

– Vi har slitigt hårt för att försöka få det här att fungera. Så det är klart att det är jättetråkigt när man inte lyckas komma i mål. Men det vi har sagt under hela rekonstruktionen är att det hjälper ju inte om vi gör rätt saker när marknaden ser ut som den gör.