DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Svenska handlare spår mörk höst – inflationen största oron

Bild: Janerik Henriksson/TT

Inflationen och konsumenternas urholkade köpkraft slår hårt mot svenska butiks- och partihandlare, visar Svensk Handels Handelsbarometer.

Handlarna ser pessimistiskt på de tre kommande månaderna utifrån försäljning, antalet anställda och den egna verksamhetens lönsamhet. Så har det varit i 15 månader, och visar tydligt på den tunga situation handeln befinner sig i.

– Det råder inga tvivel om att hösten kommer att bli tuff för många handlare. Samtidigt som konsumtionen minskar tvingas man handskas med ökade inköpspriser samt en valuta som är rekordlåg. Det finns ett stort behov av att regeringen i kommande höstbudget ser över hur konsumtionen kan stimuleras, för det behövs verkligen, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i ett uttalande.

Förra månadens lyft för butikshandeln höll alltså inte i sig. Den vikande försäljningen är huvudorsaken till månadens minskning.

– Vi har länge talat om att konsumenternas urholkade köpkraft slår hårt mot handeln. Månadens resultat visar svart på vitt att så är fallet. Tyvärr tror vi att detta kommer att hålla i sig, då vi exempelvis vet med oss att många bundna lån upphör och blir rörliga. Det skapar färre tillfällen för konsumtion. Därutöver följer vi givetvis Riksbankens nästa räntebesked noga, säger Sofia Larsen.

Pressmeddelande: Svenska handlare fortsatt pessimistiska – inflationen största skälet till oro