DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Två svenskor tog EM-medalj i programmering

Ellinor Åhlander och Jiachen Mi vann silver respektive brons i programmerings-EM för gymnasietjejer. Bild: Enesa Malagić

Utbildning (TT)

Sverige har kammat hem två EM-medaljer i programmering för gymnasietjejer. "Att ta silver är helt fantastiskt!" säger Ellinor Åhlander, silvermedaljör i ett pressmeddelande.

Under två dagar i Lund tävlade 189 gymnasietjejer från 52 länder om vem som var bäst på programmering. Tävlingen var ett EM men även länder utanför Europa var inbjudna som gäster.

Varje dag fick gymnasisterna fyra problem att lösa under en tidshorisont på fem timmar. Vid ett tillfälle skulle de simulera inflation. Ju effektivare kod, desto mer data kunde programmet hantera, och deltagarna fick därmed poäng på hur snabbt deras program blev.

De 17 flickor som fick högst poäng vann guld. Silver vann de flickor som hamnade på plats 18-44. Ellinor Åhlander från Uppsala kom på plats 36.

Brons tilldelades gymnasisterna mellan plats 45 och 92. Svenska Jiachen Mi från Lund hamnade på plats 64.

"Det har varit en utmanande och spännande resa att tävla mot otroligt skickliga programmerare från hela världen. Jag hoppas att mitt resultat kan inspirera andra unga tjejer att tro på sina förmågor och följa sina passioner inom IT-världen. Tillsammans kan vi skapa en mer inkluderande och mångfaldig tech-industri", säger hon i ett pressmeddelande.

De flesta deltagarna var med på plats, och några enstaka deltog digitalt. Tävlingen anordnades av European girls olympiad in informatics (EGOI). Det är tredje året i rad som EM i programmering anordnas för flickor. Tidigare år genomfördes samma EM i Turkiet och Schweiz.

Anna Langseth/TT