FÖRETAGARHJÄLPEN TILL UKRAINA

Trots inflation – företagen skänker mest till krigsoffren

Under 2022 har svenskarna varit mer givmilda än vanligt. Totalt 29 miljarder skänktes till 90-konton. Bild: Svensk Insamlingskontroll/TT

Ekonomi (TT)

Trots inflation och pressad ekonomi ökade svenskarnas gåvor till organisationer med 90-konto med nästan 20 procent förra året. Allra mest ökade stödet från företag.

Totalt 29 miljarder skänkte privatpersoner, företag och organisationer under 2022. Det visar Svensk insamlingskontrolls sammanställning. Det är 4 miljarder kronor mer än året innan.

– Det är "all time high", helt otroligt. Vi ser att svenskarna är villiga att ge när det sker katastrofer, säger Tommy Jonsson, controller och ekonomiansvarig på Svensk insamlingskontroll.

Kriget drivande faktor

Totalt skänkte privatpersoner över 10 miljarder kronor till organisationer med 90-konto. Den drivande faktorn bakom ökningen var Rysslands krig i Ukraina som fått många att vilja skänka pengar.

Tommy Jonsson tror att närheten till Ukraina gör att vi blir extra villiga att ge.

– Det vi också ser med Ukraina är att det har startat många privata initiativ där människor startar egna insamlingar och även själva transporterat kläder och saker ner till polska gränsen till exempel.

Från låga nivåer

Procentuellt sett var det näringslivet som stod för den största ökningen, där givandet steg med 92 procent, dock från ganska låga nivåer.

– Det här är en iögonfallande ökning men från ganska låga nivåer. Företagen är fortfarande den sektor som ger minst pengar till välgörenhet och många stora företag skulle nog kunna steppa upp lite till, säger Tommy Jonsson.

På Svensk insamlingskontroll ser man också att en allt större andel av gåvorna går till ändamålet och mindre till administration.

– Förra året gick över 89 procent till ändamålen och det gillar vi ju, säger Tommy Jonsson.

Svensk insamlingskontroll är en ideell förening som beviljar 90-konton till organisationer som bedriver offentlig insamling och som uppfyller vissa krav.

Petra Hedbom/TT