BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Handlaren fick rätt – polisen ska inte skydda unga brottslingar

Bild: Johan Nilsson, TT, Pressbild

Polisen vägrade att lämna ut personuppgifter om en minderårig gärningsperson, vilket innebar att handlaren inte kunde ansöka om skadestånd. En enig högsta förvaltningsdomstol går nu på handlarens linje. ”Det här blir vägledande”, säger juristen Marie Wallin till TN.

I mars kunde Tidningen Näringslivet berätta om ett rättsfall där en Ica-handlare i Umeå nekades att ta del av personuppgifterna hos en gärningsperson som stulit varor i butiken – trots att brottet var fastslaget. Polisen hänvisade till att personen var under 15 år.

Eftersom polisen sekretessbelade uppgifterna hade handlaren ingen möjlighet att via gärningspersonens vårdnadshavare driva ett skadeståndsärende och begära tillbaka pengarna för de produkter till ett värde av 1 315 kronor som stulits.

– I det här fallet blev brottsoffret helt enkelt rättslöst, säger juristen och tidigare kammaråklagaren Marie Wallin som numera är författare och föreläsare i det egna bolaget Rätt Nu AB.

Marie Wallin, jurist och tidigare kammaråklagare. Bild: Pressbild

Hon fick uppdraget från handlaren att överklaga beslutet och målet gick hela vägen upp till Högsta förvaltningsdomstolen där en enhällig domstol med fem justitieråd gick på handlarens linje. Polisen ska nu lämna ut uppgifterna till handlaren.

– Domen väger tungt, då det är en enig Högsta förvaltningsdomstol och det är ett vägledande avgörande, förklarar Marie Wallin.

Domen blir en stor vinst för handeln, som enligt Svensk Handel årligen drabbas av stölder för över 8,5 miljarder kronor, inte sällan begångna av personer under 15 år.

– Om man hamnar i situationen att polisen utan en tydlig motivering i det enskilda fallet väljer att skydda en person bara för att den är under 15 år när handlaren bara vill ha ut uppgifterna för att kunna ansöka om skadestånd så kan man hänvisa till den här domen, säger hon.

Hon är också mycket nöjd med polisens agerande efter att domen väl fastslagits.

– Så fort domen blev offentlig kontaktade polisen mig och jag fick uppgifterna skickade till mig som en krypterad fil, så där ska polisen ha en eloge. Jag har också fått positiva ord av enskilda polisanställda som också tyckt hela saken varit märklig.

Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna. Bild: Pressbild

Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, tycker att domen är en stor seger för hela branschen.

– Den visar att handlaren i det här läget har rätt att driva ett skadeståndsärende via vårdnadshavare. Jag tycker att det pratas allt för lite om deras ansvar i Sverige, man kan inte bara skyffla över allt på samhället, säger han.

Dessutom behöver samhället tydligt markera även för unga personer att brott får konsekvenser, menar han.

– Man sänder en viktig signal till den här unga personen att brott inte är okej.