EU:S FRAMTID

Liberalerna: Inför euron utan folkomröstning

Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L). Arkivbild. Bild: Robin Bäckman/TT

Politik (TT)

Liberalernas partiledare Johan Pehrson öppnar nu för att införa euron i Sverige. Någon folkomröstning behövs inte, anser partiledaren.

– Den (euron) är avgörande för svenskt välstånd i framtiden. Svenska folket förtjänar en stark valuta och svenskt näringsliv förtjänar en stark valuta, säger han till Aftonbladet.

I samband med folkomröstningen 2003 var det 55,9 procent som röstade nej för att gå med i valutaunionen, EMU.

En folkomröstning är inte nödvändig nu om det finns majoritet i riksdagen, säger Pehrson i intervjun med Aftonbladet:

– Det är absolut inte nödvändigt. Sverige blev medlem i EU via en folkomröstning, sedan var det tydligt att det ingår en skyldighet att ingå i euron. Men vi hade en folkomröstning (om EMU) och EU låter oss vara för att EU har respekt för det. Men vi borde vilja gå med, med stor glöd och passion, säger han.

Samtidigt är samarbetspartiet Sverigedemokraterna fortsatt skeptiskt till EU och partiledaren Jimmie Åkesson har i stället krävt att Sverige ska utvärdera EU-samarbetet och bromsa införandet av EU-lagar i Sverige.

Johan Pehrson är kritisk till SD:s hållning:

– Sverigedemokraternas hållning är svag. Det är skadligt för svenska folket att skjuta ut oss ur EU-samarbetet. Vi ska sitta vid bordet, inte stå med mössan i hand i korridoren.