AI OCH AUTOMATISERING

EU och USA vill införa uppförandekod för AI

LULEÅ 20230531EU:s kommissionär för konkurrenskraft Margrethe Vestager på den avslutande presskonferensen i samband med mötet inom handels- och teknikrådet mellan EU och USA, Trade and Technology Council (TTC), i Luleå, inom ramen för det svenska EU-ordförandeskapet.Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030 Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vid toppmötet i Luleå enades USA och EU om ett initiativ att införa en frivillig uppförandekod för AI för företag tills dess att lagstiftning finns på plats. Det rapporterar DI.

”Utvecklingen av ny teknik accelererar på ett sätt som vi aldrig sett förut”, sade EU-kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager, rapporterar Dagens Industri.

Hur AI ska regleras avhandlades på det handelstoppmöte som ägt rum de senaste dagarna i Luleå.

Enligt Margrethe Vestager är de två stormakterna överens om att hjälpa till att minska riskerna som finns med AI genom att införa en frivillig uppförandekod för företag.

Lagstiftning som är på gång på området bedöms kunna ta två till tre år innan den är på plats och det är för lång tid för att fånga upp de risker som finns, menar hon.

Europas AI-lagstiftning kommer i bästa fall träda i kraft om två och ett halvt till tre år och det är uppenbarligen alldeles för sent för att fånga upp riskerna med generativ AI”, sade Vestager.

– Vad vi har kommit överens om här på TTC-mötet är att vi ska ta initiativ till att få med oss så många andra länder som möjligt för att införa en uppförandekod som företag frivilligt kan skriva under.

DI: EU och USA: Vi måste agera kring AI nu