DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Fler reser till svenska hamnar – men godsvolymerna minskar

Tallinks passagerarfärja Baltic Queen vid kajen i Värtahamnen, Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Antalet passagerare till svenska hamnar ökar kraftigt samtidigt som godsvolymerna minskar. Det visar Sjöfartsverkets statistik.

Enligt rapporten ökade passagerartrafiken till sjöss med närmare 27 procent under det första kvartalet i år jämfört med samma period för ett år sedan.

Störst ökningar syns i Stockholms hamnar (Kapellskär, Grisslehamn, Norvik, Stockholm), Halmstad, Umeå (Holmsund), Strömstad och Karlshamn.

– Det vi ser är en fortsatt återhämtning efter pandemin. Det är en kraftig ökning jämfört med 2022, även om passagerarantalet totalt under första kvartalet ännu inte är uppe i samma nivåer som 2019, som får anses vara ett normalår för passagerartrafiken till sjöss, säger Niclas Härenstam, kommunikationsdirektör på Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Det är färjetrafiken som står för den stora ökningen och en förklaring skulle också kunna vara ekonomisk, spekulerar han.

– Att resa med färja är ett utmärkt alternativ till andra sätt att resa som många gånger är dyrare, säger Niclas Härenstam.

Samtidigt syns i år en något tydligare nedgång i godsvolymerna. Januari och februari månad var relativt stabila men under mars blev nedgången nästan sex procent. Om trenden fortsätter kan det vara ett tydligt tecken på att lågkonjunkturen nu börjar märkas i sjöfarten, skriver Sjöfartsverket.

Sjöfartsverket: ”Kraftig ökning av passagerartrafiken till svenska hamnar”