DEN SVENSKA EKONOMIN

Daunfeldt om regeringen: ”Nu tryter tålamodet”

Hittills har regeringen inte sjösatt åtgärder riktade mot företagen. ”Överlag är företagarna inte jättenöjda med delar av regeringens politik”, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom för Svenskt Näringsliv, till Sydsvenskan.

Det fanns förhoppningar om reformförslag i höstbudgeten, enligt Sven-Olov Daunfeldt.

– Man har ändå haft en viss förståelse och tålamod med regeringen på grund av det exceptionellt tuffa omvärldsläget. Men nu tryter tålamodet, säger han till Sydsvenskan.

Trots skrivelser i Tidöavtalet som syftar till att stärka konkurrenskraften och få fler i arbete, är det än så länge bara skrivbordsprodukter, menar han.

– Man vågar inte vara offensiv. Men även i ett sådant här läge går det att göra saker som är inflationsdämpande, säger han till tidningen.

Både Mattias Persson, chefsekonom vid Swedbank, och Även Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, anser att regeringen är för optimistisk.

– Jag tror att regeringen är lite för optimistisk både i år och nästa år. Hela inriktningen på budgeten är att få ned inflationen, på så sätt tar finanspolitiken ett ansvar men kanske lite i överkant. Jag tror man ska räkna med en längre period med tuffare tider, säger han till TT.

– Det finns en risk att tillväxten blir svagare än vad regeringen räknar med. Både i år och kanske framförallt nästa år, säger Annika Winsth till nyhetsbyrån.

Sydsvenskan: Frustrerat näringsliv skärper tonen mot regeringen: ”Tålamodet tryter”