ENERGIPRISERNA

Oljeåtstramningar hårt slag mot inflationen

Arkivbild. Bild: Eli Hartman

Ekonomi ((TT-Bloomberg-AFP))

Bensinpriserna stiger efter flera ledande oljeländers besked om minskad produktion. Drivmedelspriserna väntas öka framöver i takt med oljepriset. ”Det här tar marknaden på sängen”, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

Riktpriset på 95-oktanig bensin på bemannade stationer höjdes på morgonen 15 öre till 20:49 kronor per liter. Dieselpriset höjs i sin tur med 10 öre till 22:26 kronor per liter.

Uppgången sker samtidigt som flera oljeproducenter i Opec+, med Saudiarabien i täten, gett besked om att minska produktionen, som i sin tur fått oljepriset att skena.

Priset på WTI-olja har stigit med över 8 procent och handlades för drygt 80 dollar fatet vid 10-tiden på måndagen, svensk tid.

Världens viktigaste råvara

– Olja är världens viktigaste råvara. Men man ska inte dramatisera detta för mycket: genomsnittspriset de senaste fem månaderna är 85 dollar per fat, så vi ligger i linje med det nu igen, säger Christian Kopfer, Handelsbankens råvaruanalytiker.

Han bedömer att vi kommer att få se ökade drivmedelspriser som en följd av oljebeskedet.

– De viktigaste faktorerna som avgör drivmedelspriserna framöver är oljeprisets utveckling samt kronans värde gentemot dollarn, som har stärkts de senaste veckorna.

Opec+ passar på

Oljemarknaden inrymmer tre stora aktörer: Opec+, Ryssland och USA.

– Ryssland förväntas dra ned på produktionen på grund av sanktioner. Oljeproducenter i USA vill inte öka sin produktion. Därmed finns det bara Opec kvar som stark aktör på marknaden och nu tar de tillvara på det, säger Christian Kopfer.

Söndagens besked om att minska produktionen med 1 miljon fat per dag överraskade marknaden, där förväntningen var att produktionen skulle hållas stabil.

Enligt Saudiarabien är åtgärden en "förebyggande insats" för att stabilisera marknaden. Den saudiska produktionen kommer att minska med 500 000 fat olja per dag, från maj och året ut – en minskning som motsvarar knappt fem procent av landets oljeproduktion.

Stigande oljepriser pressar upp inflationen, vilket också sätter tryck på centralbanker att höja räntan, menar Christian Kopfer.

– Det här är en orosfaktor för centralbanker. Det sista de vill se är ökad inflation.

Joakim Hugert Lundberg/TT

Fakta: Opec+

TT

Organization of the Petroleum Exporting Countries, vanligtvis förkortat OPEC, är en internationell organisation bestående av de tretton länderna Algeriet, Angola, Ekvatorialguinea, Förenade arabemiraten, Gabon, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Kongo-Brazzaville, Saudiarabien, och Venezuela. Organisationen har sitt högkvarter i Wien och står som värd för regelbundna möten mellan medlemsländernas oljeministrar.