E-HANDELNS UTVECKLING

Här är länen som näthandlar mest

Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Stockholmarna näthandlar mest per capita. Det visar nya siffror från Klarna. Tvåa och trea är Norrbotten och Uppsala. Och det finns en kategori varor där svenskarna sticker ut internationellt, skriver Klarna i ett pressmeddelande.

Nästan var tredje svensk handlar på nätet varje vecka, visar Klarnas Shopping Pulse-rapport för e-handelsåret 2022. De produkter som flest föredrar att köpa online är underhållning, elektronik och apoteksprodukter. Just apoteksprodukterna är lite ovanliga internationell.

– Sverige sticker ut internationellt när det gäller just apoteksprodukter. Under fjärde kvartalet köpte dubbelt så många svenskar apoteksvaror på nätet, jämfört med det globala snittet, säger Jesper Eriksson, Sverigechef på Klarna, i ett pressmeddelande.

Stockholm, Norrbotten och Uppsala ligger i topp i e-handeln. I botten ligger Kronoberg, Kalmar och Västernorrland. De främsta anledningarna till att svenskarna handlar på nätet är lägre priser, att det är lättare att jämföra priser och att det finns ett större utbud av produkter.

– Omvärldsläget gör att vi blir mer prismedvetna så det är inte förvånande att pris prioriteras högst när vi väljer var vi shoppar. På nätet finns bra verktyg för att ta bättre köpbeslut, inte minst via Klarna-appen, där det går snabbt och enkelt att jämföra priser, säger Jesper Eriksson.

Pressmeddelande: Kartläggning: här är länen som näthandlar mest i landet