DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

LKAB: EU:s gruvinitiativ ”långt ifrån tillräckligt”

LKABs vd och koncernchef Jan Moström och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under pressträff vid LKAB i Kiruna. LKAB har gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller. En miljon ton kan komma att brytas invid LKAB:s gruva i Kiruna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

EU:s nya plan om snabbare tillståndsprocesser för gruvbrytning hyllas av näringslivet. Men målet för inhemskt produktion är för lågt satt, anser gruvjätten LKAB.

– Vi ser stora möjligheter för inte minst svensk gruvindustri att tillgodose EU:s behov av vissa kritiska råmaterial. Vår förhoppning är att detta kommer främja projektering och brytning generellt, säger Marie Trogstam, chef för avdelningen hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv om det nya EU-förslaget.

Enligt förslaget ska unionen tillverka minst 10 procent av de viktiga råvaror som behövs för inhemsk konsumtion varje år senast 2030. Det anser dock gruvjätten LKAB vara otillräckligt.

– Ett tioprocentsmål är långt ifrån tillräckligt ambitiöst om vi vill uppnå resiliens och säkra värdekedjor, säger LKAB:s direktör för kommunikation och klimat, Niklas Johansson.

LKAB meddelade i januari att man hittat Europas största fyndighet med sällsynta jordartsmineraler i Kiruna.

Ett annat problem, enligt LKAB, är att ansvarsutkrävandet för luddigt när det gäller att snabba upp tillståndsprocesserna.

Dagens industri: https://www.di.se/nyheter/lkab-kritiserar-eu-s-plan-langt-ifran-tillrackligt/