ENERGIPRISERNA

Ny statistik: Skräcknivåer på elpriser skapar tryck i opinionen

Energi är inte oväntat högst på den politiska dagordningen bland svenskarna, visar statistikföretaget Infostats decembermätning. ”Elpriserna stiger återigen till skräcknivåer”, säger Mårten Lindberg, grundare av Infostat.

17, 1 procent av svenskarna anser att energi är den viktigaste politiska frågan. Sveriges ekonomi – 13,8 procent – ligger på andra plats och sjukvården – 12,7 procent – på tredje plats. Först på fjärde plats kommer lag och ordning som länge har varit den viktigaste frågan enligt väljarna.

– Elpriserna stiger återigen till skräcknivåer. Samtidigt är vi inne i kalla vintermånader, elproduktionen dras med problem och elstödet både dröjer och ifrågasätts. Oron är stor, därför toppar energi och ekonomi dagordningen, säger Mårten Lindberg.

Undersökningen visar också att 18 procent av svenskarna anser att Moderaterna är bäst lämpad att driva genom de frågor som de anser är viktigast. I november var siffran 25 procent för regeringspartiet. Samtidigt ökar förtroendet för Socialdemokraterna.

– Det syns en besvikelse kring hur regeringen hittills har hanterat energifrågan. Moderaterna var tidigare ohotad sakfrågeägare men tappar väsentligt. Istället får Socialdemokraterna ökat förtroende i frågan, säger Mårten Lindberg.

Den svenska befolkningen blir alltmer missnöjd.

– Vi har flera samhällsområden där hushållen är tydliga med att vi har betydande problem. Sjukvård och lag och ordning sedan tidigare, och nu ekonomi och energi. Det är problem på flera områden samtidigt, därför är det också rekordmånga, 57 procent, som tycker att Sverige utvecklas till det sämre, säger Mårten Lindberg.