DEN SVENSKA INDUSTRIN

Batteriindustrin växer så det knakar – kan bli tredje störst

Bild: Erland Segerstedt/TT

Batterinidustrin kan bli den tredje största industrigrenen i Sverige. ”Många förstår inte hur stor den här omställningen är”, säger Claes Winzell på forskningsinstitutet Rise till DI.

– Vi räknar med att batteriindustrin kommer att växa till den tredje största industrigrenen i Sverige. Många förstår inte hur stor den här omställningen är, säger Claes Winzell, på forskningsinstitutet på Rise till Di.

Jakten på kompetens är mycket av en kamp mot klockan skriver branschmagasinet Verkstäderna.

Det handlar om 2000-3000 anställda som behövs för varje anläggning i Norden, vilket kan betyda uppemot 20 000 personer under detta decenniet.

Om man även räknar in samtliga batterifabriker som planeras i Europa kan det röra sig om 100 000 nya arbetstillfällen, enligt Di.

Kompetensen som kommer efterfrågas är inte helt självklar, menar experter och jämför med hur man trodde att Northvolts etablering innebar att det skulle krävas tusen ingenjörer.

Sara Wård Edvall, strateg på Region Västerbotten, beskriver hur ett liknande projekt som kartlades visade att det snarare var processoperatörer, mekaniker och olika typer av tekniker som behövdes.

DI: Akut kompetensbrist för batteriindustrin

Verkstäderna: Kompetensbrist för batteriindustrin