ELKRISEN

Industriföreträdare: Behöver stöd här och nu

Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, till höger. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Ekonomi (TT)

Företag inom industrin går på knäna under höga elpriser. Enligt Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten behövs pengarna här och nu.

– Det är en oerhörd press på företagen just nu, säger han.

Att regeringen inte kan ge besked om när företagen ska få sitt elstöd ställer till det för många företag. Det säger flera branschföreträdare till TT.

Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten företräder arbetsgivare inom elintensiva branscher som pappers- och massaproduktion samt stål- och byggnadsämnesindustrin.

De påverkas oerhört kraftigt av elpriserna, det är en oerhörd press på företagen just nu, säger han.

Flera av arbetsgivarorganisationens bolag har fått ställa om sin produktion. En del till tider då det är billigare, andra har fått stänga ned produktionslinor helt eller stoppa produktionen vissa tider.

Behövs här och nu

Men de som går dygnet runt kan inte styra produktionen på det sättet, säger Per Hidesten.

Att regeringen inte kan säga när pengarna ska betalas ut betyder ytterligare en osäkerhet, enligt Hidesten.

Företagen behöver pengarna här och nu, säger han.

Enligt Per Hidesten är utbetalningen, som han inte vill kalla för ett stöd utan en återbetalning, också viktig ur ett konkurrensperspektiv.

Alla länder försöker lösa situationen med höga elpriser nu. Sverige riskerar att hamna i en sämre konkurrenssituation nu jämfört med andra länder. Det kan vi undvika om företagen får återbetalningen i rimlig tid, säger han.

Svårt få hjälp från banken

Även Företagarnas vd Günther Mårder är kritisk till att regeringen inte har gett något besked.

Det här skapar stora utmaningar för företag som befinner sig i en ansträngd likviditetssituation och därför behöver pengar här och nu, säger han.

Ett problem med att regeringen inte gett någon tidsangivelse för när företagen kan få stödet är att det blir "omöjligt" att få hjälp från banken, menar han.

Banken kan inte ställa upp med de kortsiktiga krediter som är nödvändiga i väntan på stödet, säger han.

"Stör planeringen"

Skälet är enligt Günther Mårder att bankerna måste veta när stödet kommer för att kunna sätta in det i sin kalkyl.

Vi vet att det kommer att komma och hur mycket som kommer att komma, men det här stör planeringen för väldigt många företag och utsätter dem för stora risker. Förväntan bland många företag var att de (pengarna) skulle komma innan årsskiftet, säger han.

Det uteblivna beskedet ökar risken för konkurser och neddragningar, varnar också Sydsvenska handelskammaren. Det finns risk för att i grunden sunda företag nu känner sig tvungna att varsla personal för att få handlingsfrihet, framhåller handelskammarens vice vd Per Tryding.

Det måste vi ha observandum på så att folk inte står på huvudet av timingskäl, säger han.

Datum viktigt

Under pandemin har många företag tömt reservkapitalet. De stigande elpriserna har sedan gjort att de inte kunnat lägga på hög och nu när konjunkturen viker kommer inte nya, friska pengar in.

För dem är det viktigt dels att ha ett datum så att de kan planera utifrån det och dels att det kommer snabbt. I vissa fall spelar varje månad stor roll.

Tryding förstår inte heller att det skulle vara så krångligt att betala ut stöd till mindre företag.

De lite större förbrukarna skulle man ju hantera speciellt, men det är inget som hindrar att man sätter en gräns och börjar nedifrån och upp. Det borde inte vara rocket science att lösa ut, säger han.

Berith Apelgren, informationschef på bageriföretaget Pågen, säger att det uteblivna beskedet till företagen förvånar.

Man blir lite frågande. Förstår de inte kopplingen till hur det går för företagen? Det pratas mycket om en lågkonjunktur som vi går in i nu. Att vänta och vänta med den här återbetalningen till företagen, det är som att detta inte är en prioriterad sak. Den signalen kan jag tycka att det sänder.

"Ett ointresse"

Eric White, styrelseordförande för förpackningsklustret Packbridge, anser att regeringen och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) blundar för industrins situation i Skåne.

Det är ett ointresse. Det är industrier som går omkull nu. ”Vi får se om det blir något i vår” är svaret.

Han tycker också att det är märkligt att en moderatledd regering fokuserar på subventioner, när det skulle kunna finnas en annan lösning.

Jag vill förstå varför regeringen så gärna arbetar med subventioner när man kan ändra prismekanismen för el så att vi från början betalar rimligt, i stället för att hoppas på kompensation i efterhand, säger Eric White.

Johanna Ekström/TT

Cecilia Klintö/TT