ENERGIPRISERNA

Kommuner får stora stödbelopp trots låga elkostnader

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) Bild: Tim Aro/TT

Många kommuner har gynnats av fasta elprisavtal. Ändå får de ta emot stora belopp när regeringens och energi- och näringsminister Ebba Buschs (KD) stödpengar betalas ut, rapporterar DN.

Det är inte ovanligt att kommuner har fasta elpriser på 39, 44, 52 eller 57 öre per kilowattimme. Det gör att de kan få stöd på upp till dubbla summan, enligt DN:s sammanställning av kommuner i elområde 3 och 4. Totalt rör det sig om ett femtontal kommuner.

Ett exempel är Borgholm kommun som har haft ett bundet pris på 39 öre/kWh. Kommunen har betalat omkring 3,3 miljoner kronor för elförbrukningen och 10 miljoner kronor i fasta avgifter. Kommunen kan få ett tillskott på omkring 6 miljoner kronor när väl regeringens elstöd betalas ut.

Trelleborg har betalat omkring 15,3 miljoner kronor för elförbrukningen och totalt miljoner kronor i fasta avgifter. Stödet kan bli 24,9 miljoner kronor.

– Det ju ett systemfel om vi får mer ersättning än vad vi har betalat, säger Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, till DN.

DN: Låga elpriser gör flera kommuner till vinnare på elstödet