BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Aktivister hotar avverkningsföretag: ”Så korkat som det kan bli”

Bild: Johan Nilsson / TT

En infekterad strid om ett naturområde i södra Stockholm har brutit ut. Nu hävdar aktivister att de placerat ut farliga föremål bland träden som ska avverkas, skriver tidningen Arbetet.

I ett skogsområde i södra Stockholm där en arbetstunnel ska anläggas hänger lappar på träden.

”Personerna som jobbar för att rädda skogen ni befinner er i har placerat ut föremål bland träden. Det innebär en säkerhetsrisk att börja avverka skogen utan kontroll”, står det.

En aktivistgrupp som försöker stoppa bygget väntar på prövning i mark- och miljööverdomstolen men Stockholm vatten och avlopp som vill bygga tunneln har fått tillstånd i en lägre instans att sätta igång från den 1 oktober.

Under hälsningen på träden finns en kontaktperson som tidningen Arbetet ringer upp.

– Det är varningar till arbetarna. Vår strategi handlar om att försöka fördröja det här arbetet så länge som möjligt så vi ska få en möjlighet att vår resningsansökan ska gå igenom, säger Smilla som inte vill uppge något efternamn.

Aktivisterna säger sig ha satt upp blockader och som ett sista steg, om bolaget tar sig förbi dessa så hädar de att de placerat föremål i och bland träden.

Ulf Andersson som är regionalt skyddsombud för Seko i Stockholm tycker att aktivisternas plan låter mycket korkad. Han har svårt att tro att det kommer vara skogsarbetare som ska fälla träden för hand utan snarare att det sköts med avverkningsmaskiner.

– Då ska de i princip minera hela området om det ska vara farligt. Det är så korkat som det kan bli. De får opinionen mot sig i stället för med sig, säger han till Arbetet.

Arbetet: Aktivister hotar trädfällare med farliga föremål i träden