KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Ny regering lovar ny kärnkraft

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger att den nya regeringen kommer att se till att ny kärnkraft kommer att byggas. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Politik (TT)

Vattenfall kommer att få i uppdrag av den nya regeringen att bygga ny kärnkraft. "Nya reaktorer kommer att byggas i Sverige”, slår KD-ledaren Ebba Busch fast.

Ebba Busch fick på den gemensamma pressträffen med M, SD och L ansvaret för att redovisa den tilltänkta nya regeringens energipolitik.

Sverige ska ha ett nytt mål: 100 procent fossilfri energiproduktion, där kärnkraften får en betydligt tyngre del i framtida svenska energisystem, men vindkraften kommer att fortsatt vara "en viktig del av energimixen", enligt Ebba Busch.

På kortare sikt ska bland annat avfallsskatten avskaffas för att göra de ekonomiska förutsättningarna bättre för att köra igång kraftvärmeverk för elproduktion. Vattenkraftens omprövning pausas också, konstaterar Ebba Busch.

Den stora mer akuta frågan avseende det av de fyra partierna utlovade högkostnadsskyddet för att sätta ett slags tak på de skenande elräkningarna, hade Ebba Busch inget mer konkret svar än att det kommer att levereras.

Hon pekar på att den avgående regeringen gett Svenska Kraftnät i uppdrag att senast 15 november redovisa hur hushåll och företag ska kompenseras.

– Vi ska göra allt vi kan för att påskynda den processen, säger Ebba Busch.

De fyra högerpartierna lovade i valrörelsens att ha ett högkostnadsskydd på plats 1 november, en tidpunkt som bara ligger drygt två veckor bort.

Om klimatpolitiken säger Ebba Busch:

– Sverige ska klara klimatomställningen. Vi ska uppfylla vår del av Parisavtalet, men utan att slå sönder företag och svenska familjers ekonomi. Då är målet framåt elektrifiering och vägen dit stavas kärnkraft.

Olle Lindström/TT