ELKRISEN

Uppmuntrades att investera i grön energi – "Nu straffas vi för det"

Cajsa Lundberg, vd på Lundbergs Pressgjuteri. Bild: Privat, Pressbild

Familjeföretaget Lundbergs Pressgjuteri storsatsade på den gröna omställningen. Nu straffas bolaget för det genom att tvingas betala rekordhöga elräkningar. ”Det är inget annat än ett svek”, säger vd Cajsa Lundberg, till TN.

Vrigstadföretaget Lundbergs Pressgjuteri, söder om Jönköping inom elområde SE3, ville dra sitt strå i stacken i den gröna omställningen. De startade projektet att fasa ut sina fossila maskiner och ersätta dem med eldrivna alternativ.

– Vi gjorde en tioårsplan och beslutade att investera totalt 19 miljoner kronor i grön energi. En av satsningarna var att köpa in nya elsmältugnar med induktion. Vi blev det första pressgjuteriet i Norden att använda den här tekniken, säger Cajsa Lundberg, vd för företaget som har gått i tre generationer.

Projektet låg rätt i tiden och tilldelades 4,6 miljoner kronor i statligt stöd från Energimyndigheten.

– Alla tyckte att det var en bra idé. Det gick helt i linje med regeringens mål om nettonollutsläpp och utfasning av fossila bränslen, säger Cajsa Lundberg.

Det funkade bra ett tag – tills elpriserna började raka i höjden. Den stora vändpunkten kom vecka 32 då maskinerna startades i gång igen efter semestern.

– Då såg vi en exponentiell ökning av elpriserna. För augusti landade elräkningen på en miljoner kronor. Sedan dess har priserna fortsatt upp. Vi räknar med att räkningen för september landar på 1,5 miljoner kronor. Det betyder att vi på en månad betalar lika mycket som vi har gjort på ett år, säger Cajsa Lundberg.

Finns ingen likviditet

Dessutom varnas det för högre elpriser i vinter.

– Om det fortsätter i den här nivån kommer vi att ha årskostnader på 17 miljoner, mot normalt en miljon. Fortsätter ökningen till nivåer som det varnas för inför vintern får vi en årskostnad på 27 miljoner kronor för elen. Inget bolag har likviditet för detta, fortsätter Cajsa Lundberg.

Elsmockan tvingar nu Lundbergs Pressgjuteri att på obestämd tid frysa alla gröna satsningar. Beställningen på de återstående fyra elsmältugnarna som skulle installeras under hösten riskerar att återkallas. Samtidigt är investeringarna så långt gångna (15 av 19 miljoner kronor) att det inte längre är möjligt att gå tillbaka till fossila alternativ, om än tillfälligt. Nu ägnar man i stället all energi åt krishantering, bland annat genom att personalen ställer upp på en flytt av skift från vardag till helg.

– Vi blöder pengar nu och därför måste vi höja priset mot slutkund. Men så småningom kommer vi att nå en smärtgräns och då måste vi söka efter andra alternativ. Om vi inte kan nå lönsamhet kommer elpriserna att äta upp vårt kapital. Då kan vi tvingas stänga ner maskiner eller i värsta fall lägga ner. Det här kastar Sverige 15 år tillbaka i den gröna omställningen, säger Cajsa Lundberg.

Måste dra en gräns

Krisen vi ser i dag saknar motstycke för den svenska industrin, menar hon. Motgångarna under pandemin var en ”västanfläkt” i jämförelse. Då handlade det om en låg efterfrågan. Nu är orderböckerna fyllda, men i stället kan företaget inte leverera på grund brister i elsystemet. Visserligen ligger det i en entreprenörs natur att lösa problem. Men någonstans måste man också dra en gräns, anser Cajsa Lundberg.

– Vi måste kunna räkna med att staten ska leverera fungerande infrastruktur. Det är politikerna som helt har tappat greppet. Vi gjorde det som förväntades av oss efter de klimatmål som var ställda. Vi investerade i grön energi. Nu straffas vi för det. Det är inget annat än ett svek, säger hon.

Förra veckan åkte Cajsa Lundberg och representanter från två andra svenska gjuteriföretag upp till Stockholm för att få 45 minuter med statssekreteraren på näringsdepartementet och andra sakkunniga.

”Industrin behöver kraftfulla åtgärder nu. Det är väldigt bråttom.”

– Vi berättade om att vi alla är påverkade, oavsett vilket elområde vi befinner oss i, vilka marknader vi verkar i, hur stor verksamheten är och vilka kapital- och lånestrukturer vi har. Vi berättade också att om våra företag stannar kommer tunga industriföretag som Volvo, Scania, SKF och Husqvarna inte att få viktiga komponenter. Då kommer hela industrin att stanna och det kommer att få direkta effekter på exporten och Sveriges konkurrenskraft. Industrin behöver kraftfulla åtgärder nu. Det är väldigt bråttom, säger hon.

Halva priser räcker inte

Nu hoppas hon att den kommande regeringen agerar, för hittills upplever Cajsa Lundberg att hjälpen inte har kommit. Inför EU:s extrainsatta möte om att få kraftigt reducerade elpriser på kontinenten, sa statsminister Magdalena Andersson att det kan handla om en halvering av elpriserna i södra Sverige. Men det kommer inte att räcka, anser Cajsa Lundberg.

– Magdalena Andersson pratar om att halvera elkostnaden. Men det kommer inte vara tillräckligt. Med ett snittpris på 4,8 kronor per kilowattimme kommer en halvering att innebära 2,40 kronor. Vi måste ner till 1 krona om vi ska överleva. Och det måste ske nu. Vi kan inte vänta en vecka till. Om hjälpen kommer i december eller januari har många företag redan hamnat i obestånd och kommer då inte att kunna ta del av stöden. Då kommer det vara för sent.