DEN AKUTA ELKRISEN

Hård kritik efter statsministerns löfte om halverade priser

STOCKHOLM 20220909Statsminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff med anledning av det extrainsatta energiministerrådsmötet i Bryssel. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Statsminister Magdalena Andersson (S) får kritik för att gå händelserna i förväg när hon lovar sänkta elpriser i södra Sverige. Detta efter att EU-ministrarna klargjort att de är eniga om att hantera elkrisen, men inte presenterat några konkreta förslag.

Magdalena Andersson meddelade på en pressträff efter mötet med EU:s energiministrar att Sverige kan få kraftigt reducerade elpriser.

– I södra Sverige kan det handla om halverade elpriser, sade Magdalena Andersson under pressträffen.

Men statsministern får kritik från flera håll.

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén menar att EU-ministrarna inte kommit fram till något substantiellt.

– Det var inget konkret vi fick veta. De säger att de är överens om att vilja göra nåt rejält, men vad? säger han, rapporterar SVT.

Några färdiga beslut fattades inte under det extrainsatta mötet mellan ministrarna, men det var heller inte meningen. EU-länderna skulle i stället diskutera läget och ge sina synpunkter på de planer som lagts fram, så att EU-kommissionen i nästa vecka ska kunna lämna slutliga förslag.

Även Moderaternas klimatpolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin är tydlig med att statsministern lovar för mycket:

– Det har inte varit någon förhandling, inte skett något genombrott och absolut inte fattats några beslut, säger han till SVT.

SVT: Statsministern håller pressträff om energin