ELKRISEN

Magdalena Andersson: Ett steg mot lägre elpris

Statsminister Magdalena Andersson och finansminister Mikael Damberg samt energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (på skärm) under en pressträff med anledning av det extrainsatta energiministerrådsmötet i Bryssel. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Förhandlingarna om elprismodellen i EU går bra, enligt statsminister Magdalena Andersson (S). Gaspriserna ska inte få styra elpriserna, och EU:s medlemsstater är eniga om att åtgärder behövs, berättar hon på en pressträff.

Under fredagen har energiminister Khashayar Farmanbar (S) varit i Bryssel och förhandlat om gemensamma åtgärder för att få ned elpriserna. Elpriserna ska frikopplas från gaspriserna så att inte Putin och Ryssland ska få bestämma priset på el i EU, förklarar han.

– I dag kom ett genombrott i förhandlingarna. Det här är ett steg mot ett lägre elpris, säger Magdalena Andersson.

Enligt henne kommer de åtgärder som EU-länderna nu förhandlar om – sparåtgärder, stöd till elbolagen och ett tak för hur mycket vissa bolag får tjäna – att få ned elpriserna till hälften.

– Sammantaget kan de här åtgärderna få ned elpriserna till minst hälften, inte minst i södra Sverige.

Både hon och Farmanbar ser enigheten i EU som ovanligt stor. Nu är det bråttom, enligt Khashayar Farmanbar. Elpriserna är ett stort problem för länderna.

Men ännu finns inget konkret förslag. Energiministrarna ska träffas snart igen, enligt Farmanbar.

– Näst gång så kommer skarpa förslag, säger han.

Johanna Cederblad/TT