DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Högtryck på svenska gästhamnar – hoppas på rekord

Bild: Mostphotos

Svenska gästhamnar har fått en stor tillströmning av inte minst utländska båtgäster. Nu hoppas Riksföreningen Gästhamnar Sverige på en rekordnotering, skriver Besöksliv.

– Norrland har fått besök av många tyskar, det är vi inte vana vid. Vi har även sett många danskar, norrmän, holländare samt båtar med baltisk och finsk flagg. Det ska bli spännande att ta del av statistiken när den kommer senare i år, säger Dick Netterlid, generalsekreterare Riksföreningen Gästhamnar Sverige till tidningen.

En populär destination är Visby Gästhamn som har klarat sig bra under pandemin. Dock var beläggningen något mindre jämfört med i fjol, men nytt för i år är att många gäster valde att övernatta fler nätter än vanligt.

– Ja, kanske är det på grund av de höga dieselpriserna. Men när våra gäster stannar lite längre blir man lite som en familjemedlem, vi blir rätt tajta. Jag har stortrivts här i sommar, säger Sofie Back, bryggansvarig på Visby Gästhamn.

Däremot har de svenska båtgästerna minskat, vilket kan bero på högre dieselpriser eller en ökad vilja att resa utomlands efter att restriktionerna släppt.

Besöksliv: Gästhamnarna hoppas på rekord i utländska gäster