Expert: Så rekryterar du rätt

Bild: Janerik Henriksson/TT

Det finns många missförstånd om att det finns begränsningar när en arbetsgivare vill anställa en person. Det menar Anna Welinder, rådgivare på Teknikföretagens region Stockholm, och ger i T: tips på hur företag gör rätt i rekryteringen.

Missförstånden kring anställningsprocessen är många.

– Till exempel finns det inte något krav på att en tjänst måste utannonseras, vilket en del tror. Många tror också att man måste erbjuda den sökande med bäst kvalifikationer tjänsten. Men det måste man inte, utan man väljer fritt, säger Anna Wellinder till Teknikföretagens tidning T:.

Däremot finns det några begränsningar, exempelvis när det gäller företrädesrätt.

– Den första gruppen som har företrädesrätt är personer som har blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Från att personen får uppsägningsbeskedet och fram till nio månader efter sista anställningsdagen har den företrädesrätt till återanställning, säger Anna Welinder till sajten.

Hon fortsätter:

– Sedan har vi dem som har haft en visstidsanställning i bolaget och vars anställning har upphört på grund av arbetsbrist. De kan i vissa fall också ha företrädesrätt i nio månader från och med visstidsanställningens upphörande.

Teknikföretagen: Rekrytera rätt - Detta ska du tänka på, enligt experten