BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Länen där företagare är mest brottsutsatta

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel. Bild: JESSICA GOW / TT

Svensk Handel listar länen där brottssituationen är värst. "Under året har vi sett exempel på butiker som tvingats stänga ned delar av sina verksamheter då man inte kunnat garantera medarbetarnas säkerhet”, säger säkerhetsexperten Per Geijer.

Värst är situationen i Stockholms, Örebro samt Västmanlands län, som uppvisar högst andel utsatta butiker, enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer.

37 procent av butikerna uppger att de drabbats av stölder den senaste veckan, en ökning sedan 2020. Även medarbetarna i butikerna utsätts för hot och trakasserier i allt högre grad.

– Under året har vi sett exempel på butiker som tvingats stänga ned delar av sina verksamheter då man inte kunnat garantera medarbetarnas säkerhet. Rapporten visar på att nästan hälften av livsmedelsbutikerna utsatts för hotfulla situationer under året som gått. Det är en oacceptabel utveckling och förhoppningsvis är dessa siffror en rejäl väckarklocka för våra folkvalda, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Län där butikernas totala utsatthet för brott är störst (Säkerhetsindex)

1. Stockholms län

2. Örebro län

3. Västmanlands län

4. Skåne län

5. Södermanlands län

https://www.svenskhandel.se/nyhetscenter/press/2022/handelns-utsatthet-for-brott-okade-under-2021--ny-toppniva/?utm_medium=email&utm_source=Ungapped&utm_campaign=Handelns+brottsutsatthet+p%C3%A5+en+ny+h%C3%B6gstaniv%C3%A5&ug_cid=9c6b645b-6a69-4c75-80aa-3a7af1b43dee