FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Positivt att Arlanda är på banan igen, anser näringslivet

STOCKHOLM 20220212Arlanda terminal 5.Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010 Bild: Janerik Henriksson/TT

Stockholms Handelskammare är nöjd med att regeringen ska utreda hur Arlanda ska utvecklas.

Regeringen håller fast vid målet att avveckla Bromma flygplats samtidigt som Arlanda ska utvecklas och stärkas. Förre M-ministern Peter Norman ska studera hur, i ännu en utredning om frågan.

Norman ska, skriver TT, ta fram en plan för utveckling och utvidgning av Arlanda, för att "säkra tillräcklig flygkapacitet" i Stockholmsområdet om Bromma läggs ned. Det meddelade Eneroth på en pressträff med Norman, som får fyra månader på sig för uppdraget.

Bland annat handlar det om hur inrikesflyget ska kunna flyttas från Bromma till Arlanda. Det skulle enligt Eneroth stärka Arlandas konkurrenskraft. Just nu finns en betydande överkapacitet i Stockholmsområdet, enligt ministern.

Stockholms Handelskammare är positiv:

– Det här är ett första viktigt steg för att säkerställa framtidens effektiva rörlighet och tillgänglighet i landet och internationellt. För svensk konkurrenskraft är det viktigt med ett brett stöd som gör processen långsiktigt hållfast, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Stockholms Handelskammare: En långsiktig plan för Arlandas kapacitet eftersökes, men även förslag på hur en utbyggnad kan finansieras